Obierasz ziemniaki przed ugotowaniem? To błąd popełniany przez większość osób. Dlaczego nie powinno się tego robić? Sprawdź!
Ziemniaki to nieodłączny element wielu dań obiadowych. Można przygotować z nich krokiety, kuleczki z serem, kluski śląskie i wiele innych. Wiele osób obiera je ze skórki przed ugotowaniem. Okazuje się, że to najczęściej popełniany błąd. W dalszej części artykułu wyjaśniamy dlaczego nie powinno się tego robić.
Obierasz ziemniaki przed ugotowaniem? Nie rób tego!
Ziemniaki powinno gotować się wraz ze skórką. Obierając je wcześniej pozbawiamy ich smaku i wartości odżywczych. Jeśli chcesz, by ziemniaki smakowały obłędnie, to wystarczy je dokładnie wyszorować pod wodą i naciąć dookoła nożem skórkę. Po ugotowaniu wystarczy zsunąć skórkę – odejdzie bardzo gładko.
Ugotowane w ten sposób ziemniaki mają pyszny smak, a w połączeniu z sosem lub innymi dodatkami są obłędne. Dzięki temu również podkreślają aromat i smak całego dania. Następnym razem zastosuj ten patent, a nie pożałujesz! Smak cię z pewnością zachwyci.