Odkąd robię to danie, rodzina nie chce już kotletów i gołąbków. Przepis jest hitem

pieczone klopsy
fot. screen Youtube / Enfes Yemek Tarifleri

Na ten przepis natrafiłam kilka tygodni temu. Postanowiłam go wypróbować, ponieważ wydał mi się interesujący, a wszystkie potrzebne składniki akurat miałam w domu. Klopsiki okazały się totalnym hitem i cała moja rodzina zjadła je z apetytem. Od tamtej pory przyrządzam tę potrawę w każdy weekend. Serdecznie Wam ją polecam!

REKLAMA

Mięsne klopsiki są soczyste i sycące, nie wspominając o smaku, którego nie da się opisać. Receptura to prawdziwa perełka i warto z niej skorzystać. Potrawa zadowoli każde podniebienie, a dokładki będą pewne.

Kuleczki mięsne są delikatne i rozpływają się w ustach. Ponadto każdy bez problemu je zrobi, bo przepis nie jest skomplikowany. Starannie dobrane przyprawy nadadzą klopsikom głębi smaku. Jeśli w swojej diecie ograniczasz mięso albo jesteś wegetarianinem, to zamiast wołowiny użyj roślinnej alternatywy. Potrawa też się uda i każdy zje ją ze smakiem.

REKLAMA

Przepis na klopsiki z mięsa wołowego w sosie pomidorowym

Składniki:
500 g mielonej wołowiny lub roślinnego zamiennika
150 g białej kapusty
2 duże jaja, lub 6 łyżek aquafaby
3 ząbki czosnku
300 ml wrzącej wody
1 niewielka cebula
60 g koncentratu pomidorowego
60 g mąki pszennej
30 ml oleju rzepakowego
ziemniaczane purée
100 g mozzarelli (może być wegańska)
50 g sera żółtego lub tofu wędzonego
natka pietruszki wg uznania
1 łyżeczka słodkiej papryki
pieprz i sól w ilości do smaku
1 łyżeczka tymianku
1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego
olej rzepakowy do smażenia

Opis przygotowania:
Posiekać cebulę, czosnek i kapustę. Warzywa połączyć ze zmielonym mięsem (lub substytutem). Dodać sypkie przyprawy, natkę, mąkę pszenną, jajka i olej rzepakowy.

REKLAMA

Dokładnie wyrabiać masę, a potem formować z niej kulki lub owalne kotlety – wg uznania. Umieścić je w formie żaroodpornej. W każdym klopsie zrobić wgłębienie, ułożyć w nim starty ser oraz purée ziemniaczane (polecamy ten sprawdzony przepis).

Danie zalać rozrobionym w ukropie koncentratem pomidorowym i posypać mozzarellą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C i piec przez pół godziny. Mniejsze kuleczki mogą dojść szybciej.

Rada:
Odsłona roślinna zamiast jajek zawiera aquafabę, czyli zalewę z ciecierzycy. Mięso wołowe można zamienić na namoczony w bulionie granulat sojowy. To tani produkt, który dobrze absorbuje smaki. Purée można zrobić z dodatkiem margaryny i napoju sojowego.



Z czym serwować klopsiki?

Potrawa najsmaczniejsza jest na ciepło, zaraz po przyrządzeniu. W towarzystwie surówki będzie jeszcze lepsza, ale można ją jeść nawet bez żadnych dodatków.

Podziel się: