Wielu Polaków nie wyobraża sobie tworzenia swojej kuchni bez obecności ogórków małosolnych. Poniższa propozycja ich przygotowania według receptury Ani Starmach pozwala na to każdemu.
Ogórki małosolne są niewątpliwie jednym z rarytasów polskiej kuchni. Ich walory smakowe sprawiają, że pasują do wielu innych posiłków. Przygotowując je według poniższej receptury może być pewni udanej potrawy.
Składniki:
2,5 l wody
8 gałązek kopru
8 ząbków czosnku
3 liście laurowe
3 łyżki soli
ogórki
Sposób przygotowania:
Wodę gotujemy z solą, po czym odstawiamy ją do ostygnięcia. W międzyczasie obieramy czosnek i kroimy ząbki na pół. Po wybraniu odpowiedniego naczynia układamy w nim ogórki. Na dnie kładziemy kilka gałązek kopru i 4 ząbki czosnku. Potem ogórki układamy jeden obok drugiego. Na górę kładziemy jeszcze jedną warstwę kopru i czosnku. Wszystko zalewamy wodą z solą. Odstawiamy na co najmniej 24 godziny.