REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaPasztet z jesiennego warzywa. Zrobiłam na próbę, wszyscy oszaleli

Pasztet z jesiennego warzywa. Zrobiłam na próbę, wszyscy oszaleli

Pasztet z jesiennego warzywa
fot. screen Youtube / Ricette dolci

W naszym kraju największą popularnością cieszą się pasztety mięsne, zarówno wieprzowe, jak i drobiowe. Jednak bazą wyrobu nie musi być wyłącznie mięso, tylko warzywa np. cukinia, soczewica. Dobrze doprawiony pasztet w wersji wegetariańskiej potrafi być pyszny i tak będzie tym razem, o ile jako głównego składnika użyjesz dyni! Jej lekko słodkawy smak podrasują aromatyczne dodatki. Koniecznie wypróbuj ten przepis na domowy pasztet z dyni.

REKLAMA

Pasztet z dyni wygrywa już na starcie z mięsnymi odpowiednikami niemal w każdej kategorii. Rarytas można kłaść na pieczywo i jeść jak kanapki. Jeśli szukałeś sposobu na błyskotliwe zużycie dyni, już go znalazłeś. Przepis na doskonały wege-pasztet znajdziesz poniżej. Wcześniej jednak zobacz, czy masz w domu wszystkie potrzebne składniki. Oto szczegółowa lista.

Przepis na pasztet dyniowy

Składniki:
» 400 g dyni (po wybraniu pestek i usunięciu skórki),
» pół papryki (dowolny kolor),
» 50 g marchewki,
» 2 duże jajka,
» 50 g kaszy manny,
» 1 mała cebula,
» 1 płaska łyżeczka soli,
» pół łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki,
» 1/3 łyżeczki sproszkowanej ostrej papryki,
» 70 g żółtego sera,
» 2 łyżki oleju.

Wykonanie:
Marchewkę, dynię, ser żółty ścieramy na tarce (duże oczka). Paprykę kroimy w kosteczkę. Cebulę siekamy i krótko szklimy na tłuszczu. Przekładamy do niej kaszę, jajka, obie papryki w proszku, całość solimy i mieszamy łyżką.

REKLAMA

Formę keksową jednokrotnego użytku (7×20 cm) lekko smarujemy tłuszczem. Na dnie i krótkich bokach kładziemy długi pas pergaminu.

Przekładamy pasztet, wygładzamy wierzch i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez ok. 70-75 min. Z wierzchu masa powinna nabrać złocistego koloru. Zanim wyjmiemy wypiek z formy, oddzielamy brzegi od ścianek za pomocą noża.

*Opcjonalnie dodajemy do pasztetu nieco kurkumy i imbiru. Ta pierwsza nada masie apetycznej barwy, a imbir ostrości.

REKLAMA

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA