Zapiekany kalafior
YouTube | Cooking With Donna

Wiele osób w ostatnim czasie decyduje się na zrezygnowanie z jedzenia mięsa. W takim przypadku niezwykle ważne jest urozmaicenie diety roślinnej, tak aby zachować zdrowie i dostarczyć wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Jednak przepis na pieczonego kalafiora z pieczarkami nada się także dla mięsożerców, jako mała odskocznia od codziennych, mięsnych dań.

Do przygotowania potrawy potrzebujemy:

Pomidory – 3 sztuki
Kalafior – 2 średniej wielkości (około 1 kg)
Pieczarki – 250 g
Mąka – 2 łyżki
Masło – 3 łyżki
Mleko – 1 szklanka
Tłuszcz do nasmarowania naczynia – 1 łyżka
Posiekane zioła – 2 łyżki
Cukier
Ketchup – 2 łyżki
Sól

Na początku zajmujemy się kalafiorami. Z jednego odcinamy różyczki, a drugi zostawiamy w całości. Płuczemy je w wodzie z octem, a następnie wrzucamy do wrzącej wody z dodatkiem soli i cukru. Gotujemy około 10 minut, bez przykrycia, aż warzywa będą półmiękkie.

W kolejnym kroku myjemy pieczarki, dokładnie je osuszamy i kroimy na plasterki. Następnie dusimy przez około 5 – 10 minut na jednej łyżce masła.

Naczynie, w którym będziemy zapiekać kalafior dokładnie smarujemy tłuszczem. Cały kalafior układamy na środku naczynia, głąbem do spodu. Kalafior podzielony na różyczki mieszamy z pieczarkami, poszatkowanymi ziołami i solimy. Całość rozsypujemy w naczyniu dookoła całego kalafiora. Na wierzchu układamy obrane ze skórki i pokrojone pomidory.

W garnuszku topimy 2 łyżki masła, mieszamy je z mąką i przez chwilę podsmażamy, aby nie dopuścić do zarumienienia. Odstawiamy z ognia i powoli dodajemy mleko. Wszystko mieszamy trzepaczką, solimy i wstawiamy na ogień. Podgrzewamy do momentu zagotowania i mieszamy z ketchupem. Sosem polewamy kalafior.

Całość umieszczamy w piekarniku, nagrzanym poprzednio do temperatury 200 stopni i pieczemy przez 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy pozostałą częścią ziół.

Smacznego!

Podziel się:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę