Pierogi z farszem z pstrąga i koperkiem. Niezwykłe połączenie smaków

pierogi
fot. screen Youtube / TOP FOODS

Pierogi to jedno z ulubionych dań wielu Polaków. Te z farszem rybnym są wspaniałym pomysłem na przepyszny obiad dla całej rodziny. Tajemnicą idealnych pierogów jest odpowiednio wyrobione ciasto i oryginalne nadzienie. Wypróbuj recepturę na pierogi z farszem z pstrąga i koperku.

REKLAMA

Pstrąg łososiowy to zdrowa i niezbyt tłusta ryba, która zachwyca smakiem. Ma delikatne i soczyste mięso, które naprawdę warto zamknąć w cieście pierogowym. Do nadzienia przyda się także świeży koperek i sok z cytryny. Dodatki te istotnie podkreślą smak ryby. Pierogi warto podać z polane masełkiem z dodatkiem cebuli. Można też ugotować esencjonalny bulion. Oto dokładny przepis na wyśmienite pierogi.

Przepis na pierogi z pstrągiem i koperkiem

Składniki na ciasto:
2 łyżki oleju roślinnego
3 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
1,5 szklanki wrzątku

REKLAMA

Składniki na farsz:
2 łyżki posiekanego koperku
400 g fletu z pstrąga łososiowego
2 łyżki bułki tartej
pół łyżeczki soku z cytryny
mała cebula
sól, pieprz do smaku
jajko

Przygotowanie:
Do sporej miski wsypujemy mąkę i odrobinę soli, dodajemy olej, a potem zaparzamy ciasto wrzątkiem, powoli mieszamy składniki za pomocą widelca. Gdy ciasto nieco przestygnie, przystępujemy do ręcznego wyrabiania. Gdy otrzymamy gładką i jednolitą masę, przykrywamy ją miską, a potem ściereczką, odstawiamy na 15- 20 minut. Teraz przyrządzamy farsz. Mięso pstrąga kroimy i przekładamy do malaksera, dodajemy posiekaną cebulę, jajko, bułkę tartą, koperek i sok z cytryny – mieszamy składniki na gładką masę. Nadzienie doprawiamy pieprzem i solą.

REKLAMA

Ciasto dzielimy na dwie porcje i każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek, potem szklanką wykrawamy krążki. Każdy kawałek ciasta lekko rozciągamy, na środku umieszczamy rybny farsz, zagniatamy, aby powstały pierogi. Wrzucamy je partiami na osolony wrzątek, gotujemy 2-3 minuty, do czasu, aż wypłyną. Pierogi podajemy polane masłem z podsmażoną cebulką albo z rosołem drobiowo-wołowym. Smacznego.

Podziel się: