REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaPodkarpackie gołąbki posmakują każdemu. Kluczowy jest 1 składnik

Podkarpackie gołąbki posmakują każdemu. Kluczowy jest 1 składnik

gołąbki
fot. screen Youtube / Mashed

Jedną z najbardziej lubianych potraw kuchni polskiej są gołąbki. W różnych regionach przyrządza się je nieco inaczej. My prezentujemy recepturę pochodzącą z Podkarpacia. Dodatkiem do farszu na gołąbki jest kasza gryczana.

REKLAMA

Gołąbki to danie znane i lubiane

Przepis na gołąbki jest znany ludziom od wieków, jednak ciężko oszacować skąd dokładnie wziął się ten specjał. Smaczne zawiniątka przyrządza się w nie tylko w Polsce, ale także w Rumunii czy Grecji. Używa się różnorodnych przypraw i składników, a danie jest serwowane przeważnie na obiad.

Klasyczne gołąbki nie zawierają zbyt dużo składników mineralnych i witamin. Mają wprawdzie witaminę C, a poza nią także kwasy tłuszczowe nasycone. To, jakich składników użyjemy, wpłynie na ich końcową wartość odżywczą. Zachęcamy do wypróbowania przepisu na gołąbki podkarpackie. To potrawa bezmięsna, więc mogą po nią sięgać wegetarianie. Głównym składnikiem nadzienia jest prażona kasza gryczana. To produkt bardzo zdrowy i zalecany przez dietetyków.

Przepis na gołąbki podkarpackie

Składniki:
1 średnia biała kapusta
2 jajka
5 średnich ziemniaków
200 g prażonej kaszy gryczanej w woreczkach
4 łyżki masła
2 szklanki bulionu
2 cebule
pieprz i sól

REKLAMA

Sposób wykonania:
Kapustę obgotować. Z każdego liścia wyciąć gruby nerw. Odłożyć duże i dorodne liście, a pozostałymi wyłożyć spód i boki naczynia. Kaszę doprawić solą i gotować tak jak podano na opakowaniu. Ziemniaki obrać i rozdrobnić na tarce o najmniejszych oczkach, potem odcisnąć nad naczyniem. Skrobi z ziemniaków nie wylewać.

Cebulę posiekać i podsmażyć, następnie doprawić pieprzem i solą, zamieszać. Farsz zawijać w liście kapusty i umieszczać gołąbki w garnku. Wierzch przykryć pojedynczymi liśćmi. Do garnka wlać bulion, wszystko przykryć i piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 1 godzinę.

W kuchni podkarpackiej powyższe gołąbki są znane od dawna. Zostały trochę zapomniane, a teraz znów wracają do łask. Nic dziwnego, są przecież wyborne. A wszystko dzięki kaszy gryczanej. W farszu lekko czuć też ziemniaki. Podkarpackie gołąbki warto podać z sosem z suszonych grzybów.

REKLAMA

Czytaj też: Pierogi czekoladowe to kulinarny hit. Z tym farszem wychodzą przepyszne

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA