
Cebula to jedno z najchętniej używanych warzyw w kuchni i zarazem sezonowy gość w wielu przydomowych warzywnikach. Z jej uprawą poradzą sobie nawet ogrodnicy bez fachu w ręku. Jest dość łatwa, ale warto znać kilka ważnych zasad, jeśli zależy nam na obfitych plonach. Cebuli trzeba zapewnić korzystne warunki do rozwoju, a zasadniczą rolę odgrywa nawożenie, które można wykonać przy pomocy kuchennych odpadków.
Podstawowe wymagania cebuli
Cebula najlepiej rośnie na glebie żyznej i lekkiej. Powinna być przemakalna i zawierać próchnicę. Optymalny odczyn podłoża waha się między 6,5 a 7 pH.
Skórki od banana to bogactwo substancji odżywczych. Obecny w nich fosfor, potas, magnez i wapń przyspieszają metabolizm roślin i wzmacniają je. Dzięki temu szybciej rosną i lepiej znoszą wszelkie choroby. Naturalny nawóz nie zmienia pH gleby, tak jak chemiczne nawozy ze sklepów – one zakwaszają podłoże.
W jakiej formie podać cebuli nawóz ze skórek banana?
Skórki banana można podać w dwóch formach: sypkiej i płynnej. Jeśli chcesz skorzystać z tej pierwszej opcji, najpierw ususz 3 skórki z bananów. Umieść je na formie od piekarnika i susz przez 2-3 godziny w temp. 60 st. C. Potem zmiel je na proszek i powstałą odżywkę rozrzucaj pod roślinami i lekko połącz z wierzchnią warstwą gruntu. Odpad będzie codziennie oddawać wartościowe minerały, na czym na pewno skorzystają korzenie roślin uprawnych.
Warto też wiedzieć jak przygotować nawóz w formie płynnej. Ma on przewagę nad nawozem w proszku. Daje szybsze efekty i biegle wsiąka do podłoża. Dwie skórki od bananów posiekaj i umieść w słoiku, a następnie zalej 1 litrem wody o temp. pokojowej. Wynieś roztwór na dwie doby w ciemne miejsce.
Po tym czasie nadaje się do zastosowania. Podlewaj nim warzywa cebulowe co 14 dni, rano lub na wieczór. Wyhodujesz plony, których każdy ci pozazdrości.
Czytaj też: Seler idzie w korzeń. To dzięki 1 rzeczy, którą sypię pod rośliną