Polacy często mrożą tak pieczywo. Bosacka uważa, że to błąd

Katarzyna Bosacka i chleb
fot. Facebook / Katarzyna Bosacka / Pixabay

Mrożąc pieczywo, możemy przedłużyć jego przydatność do spożycia, przez co nic się nie zmarnuje. Katarzyna Bosacka wytyka Polakom jednak 1 powszechny błąd. Nie należy wkładać do zamrażalnika chleba czy bułek w cienkich foliowych woreczkach, w których zostały przyniesione ze sklepu.

REKLAMA

Najczęstsze błędy popełniane podczas mrożenia pieczywa

Mrożenie produktów piekarniczych w torebce foliowej może wydawać się doskonałym rozwiązaniem. Niestety realnie jest całkiem inaczej. Zamrożone w foliówce pieczywo może się szybciej zepsuć. Dlaczego?

Torebki jednorazowego użytku, które znajdziemy w sklepach, wykonane są z bardzo cienkiej folii. Takie opakowanie, w czasie mrożenia chleba, może bez problemu ulec uszkodzeniom mechanicznym, głównie rozdarciom. Jak to wpłynie na nasz produkt?

Pieczywo trzymane w nieszczelnym woreczku foliowym może być narażone na szkodliwy wpływ chłodu. Taki podatny na mróz chleb traci na smaku i szybciej się psuje. Przez to cały nasz zamysł ratowania produktów spożywczych przed zmarnowaniem skończy się klęską.

REKLAMA

Jak odpowiednio mrozić pieczywo?

Najlepiej do mrożenia nadają się świeże wyroby. Po odpieczeniu zachowają swój pyszny smak. Wcześniej warto je dobrze zapakować. Pieczywo przed mrożeniem warto owinąć dokładnie papierem do pieczenia, a potem umieścić w woreczku strunowym i zamknąć, usuwając dodatkowe powietrze. Tak zapakowany chleb można trzymać w ujemnej temperaturze do trzech miesięcy.

Jak odmrażać pieczywo?

Zamrożone produkty piekarnicze można wyciągnąć z zamrażarki i od razu włożyć do piekarnika. Urządzenie nagrzewamy do 175°C i trzymamy bochenek przez 40 minut. Inny sposób polega na uprzednim rozmrożeniu chleba w temperaturze pokojowej i przystąpieniu do pieczenia. Temperatura piekarnika jest taka sama, zmienia się jedynie czas pieczenia – wynosi 10-15 minut.

Na naszej stronie znajdziecie mnóstwo sprawdzonych przepisów na domowe wypieki. Polecamy pyszny i aromatyczny chleb tygrysi, chałkę oraz bułeczki dyniowe.

Podziel się: