Posadź ogórki metodą koreańską. Będziesz je zbierać aż do pierwszych przymrozków

ogórki
fot. Pixabay

Jak sadzisz ogórki? Systemu, który dziś Ci pokażemy, z pewnością nie znałeś. Okazuje się, że te zielone warzywa można sadzić nawet w środku lata, a plony zbierać jesienią. Dzięki koreańskiej metodzie sadzenia wszystko jest możliwe.

REKLAMA

Koreański sposób sadzenia ogórków

Chyba każdy wie, jak sadzić ogórki. Nawet ogrodnicy amatorzy nie powinni mieć z tym żadnego problemu. Tymczasem można to wykonać o wiele lepiej. To pozwoli przy okazji przedłużyć czas ich hodowli.

Aby cieszyć się plonami jesienią, powinieneś posiać ogórki w drugiej połowie lipca, a w gruncie umieścić je dopiero w sierpniu. To wydaje się bardzo sensowne, ale czy rośliny zdążą na czas wytworzyć plon? Możesz być zaskoczony, ale tak. Wystarczy, że posiejesz ogórki tak, jak robią to Koreańczycy. Ostatnie egzemplarze będziesz zbierać aż do pierwszych przymrozków.

Sadzenie ogórków w stylu koreańskim – krok po kroku

Zanim posiejesz ogórki, najpierw dobrze przygotuj grunt. Zdezynfekuj go wrzątkiem i odczekaj około 4 godziny. Po tym czasie możesz już przystąpić do wysiewu. Potem dodaj do gleby łyżeczkę suszu herbacianego (uprzednio zaparzonego). Warto wiedzieć, że teina osłabia rośliny. Jeśli jednak susz zaparzysz, to teina zniknie. Ziemię możesz również połączyć z piaskiem lub trocinami. Kiedy sadzonki trochę podrosną, podlej je wodą z gotowania ryżu (gotuj go bez woreczka i bez dodatku soli). Płyn odstaw do wystygnięcia. Podobny rezultat uzyskasz, łącząc wodę z mąkę ryżową.

REKLAMA

Sekret Koreańczyków na wyhodowanie pięknych ogórków

Tajemnicą dorodnych warzyw jest ich nawożenie. Dzięki systematycznemu podlewaniu upraw wodą po gotowaniu ryżu sprawisz, że ziemia stanie się niesamowicie żyzna. W takiej wodzie ryżowej znajduje się wapń, potas, magnez, fosfor, a także mnóstwo substancji pokarmowych.

Jak widzisz, Koreański patent na uprawę ogórków jest naprawdę łatwy. Koniecznie wypróbuj go u siebie i przekonaj się, czy było warto.

Czytaj też: Wyjmij z lodówki i podlej paprotki. Będą zdrowe, bujne i piękne

Podziel się: