Powrót choroby, na którą umierają dzieci. Nadchodzi kolejna pandemia?

Szkarlatyna była chorobą, która kiedyś była przyczyną śmierci dzieci na całym Zachodzie. Choroba została wyeliminowana dzięki współczesnej medycynie. Niestety, szkarlatyna jednak powraca. Czy grozi nam kolejna pandemia?

Badacze nie wiedzą, dlaczego patogen, którego udało się zwalczyć w większości miejsc na świecie, nagle znów powraca. Nowe badanie pozwoliło ujawnić istotne wskazówki znajdujące się w genomie jednego ze szczepów bakterii, sugerując, że mógł on nabyć nowych cech.

 

Szkarlatyna jest chorobą bakteryjną wywołaną przez szczepy Streptococcus pyogenes – paciorkowiec beta-hemolizujący. Często wywołuje anginę migdałków. Bakteria ma zdolność wydzielania toksycznych związków, które zwane są superantygenami i mogą spowodować silne spustoszenie w organizmie, zwłaszcza u dzieci.

Czytaj także:  Ministerstwo Zdrowia informuje o nowych zakażeniach. 24 listopada

Ciężko przewidzieć, w jaki sposób rozwinie się infekcja Streptococcus pyogenes w organizmie. Może być to zapalenie gardła, a może nawet rozwinąć się sepsa, która powoduje uszkodzenia narządów wewnętrznych. Gdy pojawiły się antybiotyki lekarze mogli całkiem dobrze zapanować nad epidemią szkarlatyny, zanim wymknęła się spod kontroli. Dlatego przypadki zakażenia szkarlatyną na świecie były tak rzadkie lecz jednak coś się zmieniło.

– Po 2011 r. globalny zasięg pandemii stał się oczywisty po doniesieniach o drugiej epidemii w Wielkiej Brytanii, która rozpoczęła się w 2014 r. A teraz odkryliśmy izolaty epidemii w Australii. To globalne ponowne pojawienie się szkarlatyny spowodowało ponad pięciokrotny wzrost zachorowań i ponad 600 000 przypadków na całym świecie – stwierdził Stephan Brouwer, biolog molekularny z Uniwersytetu w Queensland.

Czytaj także:  Ekspert zdecydowanie o epidemii w Polsce ,,To tylko kwestia czasu"

Stephan Brouwer jest szefem międzynarodowego zespołu naukowców, którzy pracują nad badaniami genów paciorkowców. Naukowcy potrafili scharakteryzować szereg superantygenów, które są wytwarzane przez jeden konkretny szczep paciorkowców z Azji Północno-Wschodniej. Wśród nich znajdował się rodzaj superantygenu, który umożliwia patogenom nowy sposób wnikania do komórek organizmu. Ten rodzaj superantygenu jest niespotykany do tej pory w świecie bakterii.

Uczeni przychylają się do stwierdzenia, że taka „sztuczka” została nabyta przez bakterie w ostatnich latach i nie pochodzi od szczepów z minionych wieków. Sposób, w jaki w podobnych organizmach mogą wyewoluować te same cechy – takie jak zaawansowana wirulencja – jest niezależne dostrojenie wspólnych genów w taki sam sposób poprzez dobór naturalny.

Czytaj także:  Znowu więcej zakażeń. Nowe dane Ministerstwa Zdrowia. 26 listopada

Inni naukowcy stwierdzają, że do nabycia nowych cech przez bakterię doszło w trakcie infekcji przez faga. W procesie, znanym jako poziomy transfer genów, gen, który wyewoluował w jednym patogenie, może zostać wbudowany do genomu wirusa, wytwarzając klon oryginału. Natomiast nie ogranicza się to tylko do bakterii lecz jest to dość szybki sposób na przystosowanie się do nowych warunków panujących w środowisku.

   

NIE PRZEGAP NAJLEPSZYCH WIADOMOŚCI! → OBSERWUJ NAS W GOOGLE NEWS