Czy jesteś przekonany, że odpowiednio przechowujesz mleko? Okazuje się, że to, gdzie trzymamy je w chłodziarce, wpływa na jego przydatność do spożycia. Dowiedz się, w którym miejscu najlepiej je stawiać.
Wiele osób trzyma mleko na półce na drzwiach lodówki. Jeżeli Ty także je tam przechowujesz, radzimy, abyś jeszcze dzisiaj przeorganizował chłodziarkę. Dlaczego mleko należy postawić w innym miejscu? Wyjaśniamy.
Niektórzy uważają, że półki na drzwiach lodówki to najlepsze miejsce na kartony czy butelki z mlekiem, jednak wcale tak nie jest. Przede wszystkim chodzi o temperaturę. Na drzwiach jest ona najwyższa (może dochodzić nawet do 10-15°C!), a ponadto podlega częstym wahaniom w czasie otwierania urządzenia. Świeże mleko powinno być przechowywane w optymalnej temperaturze, która wynosi ok. 2-4°C. Taka panuje właśnie na niższych półkach chłodziarki. Zgodnie z prawami fizyki, chłodne powietrze opada, natomiast ciepłe unosi się. Mleko można położyć zatem na środkowej półce (tam temperatura wynosi przeważnie 4-5°C) albo niżej, najlepiej obok tylnej ściany urządzenia chłodniczego.
Tak przechowujemy świeże mleko (otwarte i zamknięte butelki) krowie oraz roślinne, a także otwarte mleko UHT. Jeżeli mleko pasteryzowane nie zostało jeszcze otworzone, można trzymać je nawet w szafce bądź w piwnicy, gdzie temperatura nie jest zbyt wysoka.
Organizacja lodówki
Mleko to nie jedyny produkt, którego nie należy przechowywać na drzwiczkach lodówki. Także jajek nie powinno się tam trzymać. Tymczasem niektórzy producenci umieszczają na drzwiach lodówki gotowe wytłaczanki na jajka. Jajka podobnie jak mleko nie lubią wahań temperatury, choć nie potrzebują jej aż tak niskiej. Warto kłaść je na górnych lub środkowych półkach. Na górnych półkach można trzymać powidła, dżemy oraz pozostałe domowe przetwory. Środkowa półka to odpowiednie miejsce do przechowywania twarogu, jogurtów, jajek, ugotowanych i ostudzonych zup czy innych dań. Hermetycznie zapakowane surowe mięso, mleko, ryby i sery należy kłaść na najniższych półkach. Natomiast owoce i warzywa najlepiej trzymać w szufladach. Na drzwiach można ustawić oleje, sosy, majonez i keczup.