Fot. Creative Commons

Kremowy i przepyszny majonez jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Przygotowanie go w domu pozwala zyskać znacznie lepszy efekt smakowy, niż byśmy uzyskali z kupnego majonezu.

Majonez idealnie komponuje się z jajkami lub jako dodatek do sałatek. Zamiast decydować się na kupowanie słoika, warto przygotować go we własnej kuchni i być pewnym lepszego smaku.

Składniki:

2 duże jajka
2 szklanki oleju słonecznikowego
sok z 2 cytryn
musztarda z gorczycą
4 łyżki zimnego mleka

Sposób przygotowania:

Do wysokiego naczynia wbijamy dwa całe jajka, dodajemy olej, łykę musztardy i sól oraz sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą blendera. Pokrętło trzymamy w jednej pozycji przez około 3 minuty. Mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: Cezary K.

Redaktor strony ShareInfo.pl | Kategorie tekstów: Wiadomości, Kulinaria