Przepis Anny Lewandowskiej na chrupiące placki warzywne z piekarnika. Pychota!

placki warzywne
fot. Facebook / Olimpiady Specjalne Polska / Turecki sklep

Placki warzywne to doskonała potrawa, którą uwielbiają niemal wszyscy. Nie ma się co dziwić. Wyglądają bardzo apetycznie i smakują obłędnie – wprost rozpływają się ustach.

REKLAMA

Anna Lewandowska przyznaje, że warzywa powinny być fundamentem naszej diety i powinniśmy jeść je jak najczęściej. Niektórzy mogą zadawać sobie pytanie, czy istnieje jakiś prosty sposób na wprowadzenie większej ilości warzyw do codziennej diety. Jednak żona Roberta Lewandowskiego ma na to pewne rozwiązanie. Stawia na sałatki, soki warzywno-owocowe, zupy, a także placki z warzyw. Ostatnia propozycja doskonale sprawdzi się jako przystawka, ale może być też pomysłem na zdrowe śniadanie lub kolację. Prezentujemy przepis Anny Lewandowskiej na cudowne placki warzywne, którym nikt się nie oprze.

Składniki (na 3 porcje):
4 ziemniaki
2 jaja
2 cukinie
1 cebula
2 marchewki
70 g płatków owsianych
1 łyżeczka masła klarowanego
koperek
pieprz
sól morska
zioła prowansalskie

REKLAMA

Przygotowanie:
Pokrój cebulę na drobne kawałki i podsmaż na maśle, do momentu, aż się zarumieni. Pozostałe warzywa zetrzyj na tarce i odstaw na kwadrans, aby puściły sok. Odciśnij warzywa z wody, dodaj do nich jajka, zeszkloną cebulę, płatki owsiane (zmielone), pokrojony koperek i pozostałe przyprawy. Wszystkie składniki starannie wymieszaj i odstaw na parę minut.

Z przyrządzonej masy uformuj placuszki, ułóż je na blaszce do pieczenia. Piekarnik nastaw na 180°C i wstaw blaszkę z plackami na około 35 minut. Gdy się zarumienią, to czas, aby powoli wyjąć je z pieca. Wspaniałym dodatkiem do potrawy będzie sos koperkowy przygotowany z jogurtu kokosowego z dodatkiem oliwy i pieprzu. Smacznego.

REKLAMA

Podziel się: