Puszyste ciasto z 1 jajka. Pokochasz ten przepis i smak

Puszyste ciasto z 1 jajka
YouTube screen | Kuchnia Magdy

Puszyste ciasto z 1 jajka podbije smakiem twoje podniebienie. W dodatku zrobisz je w błyskawicznym tempie. To świetna propozycja na ekspresowy deser do kawy. 

REKLAMA

To ciasto ma w swoim składzie tylko jedno jajko, a jest tak puszyste jak chmurka. Jest mięciutkie i wilgotne. Przypomina smakiem klasyczną babkę, ale dodatek cynamonu i kakao sprawia, że smakuje wyjątkowo. Zrobisz je w kilka minut, a twoi bliscy będą prosić o dokładki. Sprawdź przepis, który znajduje się poniżej.

Puszyste ciasto z 1 jajka. Genialny i przepyszny przepis

Składniki:

» 1 duże jajko
» 1 szklanka cukru
» pół szklanki oleju
» 2 szklanki mąki pszennej
» 2 łyżki kakao
» 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
» 1 łyżeczka cynamonu
» 1 szklanka mleka
» opcjonalnie: rodzynki

REKLAMA

Przygotowanie:

Jajko wbij do miski, a następnie wsyp cukier i zmiksuj na puszystą, jasną masę na najwyższych obrotach miksera. Zmniejsz obroty i dolewaj powoli olej. Mąkę, kakao, sodę oraz cynamon wymieszaj, a potem dodawaj stopniowo do masy na przemian z mlekiem. Cały czas miksuj na niskich obrotach, a na koniec dodaj opcjonalnie rodzynki.

Przelej ciasto do foremki 24cm, wcześniej natrzyj ją masłem i osyp mąką. Piecz w 180 stopniach przez około godzinę, do suchego patyczka, a potem po upieczeniu posyp cukrem pudrem i gotowe. Smacznego!

REKLAMA

Podziel się: