Pyszna i prościutka babka z galaretki drobiowej. Atrakcja świąt

babka wytrawna z warzywami i galaretką
fot. screen Youtube / SABINA foodee

Z czym kojarzy ci się babka wielkanocna? Pewnie z kształtnym słodkim ciastem piaskowym oblanym lukrem. Babka nie musi być wyłącznie deserowym wypiekiem. W wersji wytrawnej też smakuje dobrze. Pokona wyglądem i smakiem wszystkie inne przystawki na wielkanocnym stole. Goście z pewnością będą chcieli jej skosztować.

REKLAMA

Babki z szynką, jajkami i kolorowymi warzywami to uczta dla zmysłów

Babka to wielkanocna specjalność i dziś poznasz jej smak na nowo. Instrukcja przygotowania jest zrozumiała dla każdego i raczej nikt nie będzie miał problemu w kuchni, podczas tworzenia tej pyszności.

Co więcej, nie musisz rezerwować sobie całego dnia na jej przygotowanie. Wystarczy trochę gotowania i chwila krojenia. Składanie babki w jedną całość to czysta przyjemność. Na koniec zalej bulionem składniki w formie i wstaw całość do lodówki. Teraz daj popracować żelatynie przez kilka godzin. Ta zwiąże wszystkie składniki i utworzy symetryczną babkę, którą będzie można lubieżnie pokroić.

REKLAMA

Przepis na wytrawną babkę z galarety

Składniki:
kilka dużych jaj
2 litry bulionu drobiowego
50 g żelatyny
pół pęczka natki pietruszki
150 g ugotowanej marchewki
300 g szynki
150 g groszku z puszki
150 g kukurydzy z puszki

Sposób wykonania:
Ugotuj jajka na twardo, ostudź i obierz. Na koniec pokrój w ćwiartki. Marchewkę i szynkę pokrój w małą kostkę i przełóż oba składniki do sporego naczynia. Dodaj również odcedzoną kukurydzę i groszek. Składniki wymieszaj ze sobą.

REKLAMA

Przygotuj formę na babkę wielkanocną, a na jej dnie umieść listki natki pietruszki. Wsyp około 1/2 mieszanki warzywnej z wędliną, a potem w rynienkach blaszki układaj ćwiartki jajek. Ewentualnie możesz upchnąć tam więcej zieleniny. Przełóż resztę jarzyn i szynki.

W naczyniu podgrzej wywar i rozpuść w nim żelatynę, odstaw do lekkiego wystygnięcia, a potem powoli wlewaj bulion do wypełnionej formy. Tak przygotowaną babkę wielkanocną włóż do chłodziarki, by stężała. Powinna w niej przebywać całą noc. Następnego dnia przystawkę pokrój i serwuj. Porcje możesz skropić niewielką ilością octu i zajadać z chlebem.

Podziel się: