Każdy z nas co jakiś czas ma ochotę na coś słodkiego. Co jednak w sytuacji, gdy staramy się ograniczać kalorie? Idealnym pomysłem są ciasteczka bananowe, które są pyszne i sprzyjające trzymaniu linii.
Ciasteczka są idealnym pomysłem na szybką przekąskę, po którą można sięgnąć w każdym momencie. Przyrządzenie ich z bananów daje dodatkowo korzyść w postaci pysznego smaku i małej liczby kalorii.
Składniki:
85 g masła, temp. pokojowa
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1 małe jajko
1 banan (najlepiej dojrzały)
1 1/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1 szklanka mąki tortowej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
szczypta soli
kawałki gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Masło miksujemy z cukrem. Następnie dodajemy jajko i rozdrobnionego przy użyciu widelca banana. Dalej dodajemy mąkę, płatki owsiane, sodę, cynamon, sól i gałkę muszkatołową. Wszystko mieszamy, aż do uzyskania gładkiej masy, po czym dodajemy kawałki czekolady i ponownie delikatnie mieszamy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Na papier wykładamy ciastka przy użyciu łyżki, formując przy tym okrągły kształt i zostawiając między nimi odległość. Pieczemy przez 15-17 minut.