Smażone potrawy często ci nie wychodzą? Wiemy, w czym tkwi problem

smażenie potrawy
fot. Unsplash

Wbrew pozorom smażenie wcale nie należy do najprostszych metod przyrządzania dań. Tego typu obróbka termiczna może co niektórym stwarzać problem. Dlatego warto dowiedzieć się, jak w poprawny sposób przygotowywać smażone specjały.

REKLAMA

Chociaż produkty smażone, takie jak kotlety czy placki nie są zaliczane do najzdrowszych, to dla wielu ludzi nie do pomyślenia jest, że mogłoby ich zabraknąć w diecie. Niektóre osoby nie wiedzą jednak, jak odpowiednio przyrządzić swoje ulubione przysmaki i popełniają przy tym duży błąd. Mamy prostą wskazówkę, która na pewno rozwieje wszystkie Twoje rozterki, które dotyczą smażenia.

Jak należy przyrządzać smażone potrawy?

Podstawową regułą, której warto się trzymać, jest nieprzykrywanie smażonego pożywienia. Dzięki temu dany produkt zachowa swój niepowtarzalny aromat i będzie odpowiednio chrupiący. Ponadto, jeśli nie przykryjemy dania na patelni, to woda obecna w smażonym jedzeniu nie będzie się skraplać, co zapobiegnie rozpryskiwaniu się tłuszczu.

REKLAMA

Przechowywanie smażonych dań. Przydatna wskazówka

Smażone mięso lub ryby najlepiej włożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i schować do lodówki. W niskiej temperaturze mogą przetrwać najwyższej cztery dni.

Podziel się: