Solisz w ten sposób wątróbkę? Przez to wychodzi twarda i gorzka

wątróbka
fot. screen Youtube / Mashed

Wątróbkę jedni uwielbiają, a inni nienawidzą. Dziś mamy coś dla fanów tej potrawy, a mianowicie wskazówki, jak zrobić mięso, by było perfekcyjne. Na jego smak i konsystencję wpływa nie tylko moment solenia, ale również pewna drobna czynność przy smażeniu.

REKLAMA

Odpowiednio przyrządzona wątróbka potrafi smakować wybornie, szczególnie gdy podamy ją z cebulką. Receptura na wątróbkę nie jest zbyt skomplikowana, lecz trzeba pilnować, aby jej nie zepsuć – wtedy mięso wyjdzie twarde, a jego smak będzie daleki od ideału. Często podczas smażenia mięsa na patelni olej pryska na wszystkie strony. Można temu zapobiec, wystarczy nakłuć kawałki widelcem. Podpowiadamy, jak zrobić wątróbkę, by smakowała wyśmienicie.

Przepis na idealną smażoną wątróbkę

Składniki:
3-4 cebule
500 g wątróbki (np. drobiowa)
pieprz, sól
olej
mąka pszenna

REKLAMA

Przygotowanie:
Myjemy wątróbkę, starannie ją osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, potem usuwamy błonki i każdą porcję nakłuwamy widelcem, aby w trakcie obróbki cieplnej nie strzelała i dokładnie panierujemy ją w mące. Cebulę obieramy, kroimy w piórka, następnie wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy do czasu, aż się zeszkli, przekładamy na talerz.

Na tej samej patelni umieszczamy wątróbkę obtoczoną w mące i smażymy na dość dużym gazie z każdej strony przez ok. 2 minuty. Potem przykręcamy ogień, wrzucamy cebulę i wszystko podlewamy wodą (wystarczy pół szklanki), aby powstał sos. Można dodać też 2 liście laurowe.

REKLAMA

Dusimy mięso pod przykrywką przez kwadrans. Gdy zmięknie, doprawiamy danie pieprzem i solą. Dusimy je jeszcze przez chwilę. Wątróbkę można podawać z ziemniakami albo kaszą i koniecznie z ogórkiem kiszonym.

Podziel się: