Jedzenie orzechów włoskich jest polecane praktycznie każdemu. Mają one bowiem wiele właściwości prozdrowotnych. Co więcej, garść orzechów powinniśmy jeść praktycznie codziennie. Wiele osób jednak zniechęca się do orzechów włoskich, gdyż wydobycie ich z łupiny wiążę się z pobrudzeniem sobie rąk. Jak poradzić sobie z tym problemem?
Związek, który barwi nasze dłonie
W łupinach, korzeniach i liściach orzecha włoskiego znajduje się juglon. To właśnie ten związek jest odpowiedzialny za brązowe, nieestetyczne plamy, które pozostają na naszych dłoniach po jedzeniu orzechów. Niestety, plamy te nie chcą domyć się wyłącznie wodą z mydłem.
Skuteczne sposoby na przebarwienia
Skuteczny na brązowe plamy okazuje się ocet winny. Kilka kropel octu nakładamy na wacik kosmetyczny i dokładnie wycieramy miejsca na dłoniach, w których pojawiły się plamy. Możemy także skorzystać z kwasku cytrynowego. Niewielką ilość rozpuszczamy w wodzie i przy pomocy roztworu dokładnie myjemy ręce. Podobne działanie wykazuje także sok ze świeżej cytryny. Co więcej, połączenie octu i kwasku cytrynowego spowoduje, że niechciane plamy znikną w mgnieniu oka. Jak zatem widać, nie musimy rezygnować z jedzenia orzechów, tylko ze względu na przebarwienia!