suflet
fot. Unsplash

Niektórym może się wydawać, że przygotowanie sufletu to coś arcytrudnego, ale w rzeczywistości tak nie jest. Wymagana jest jedynie precyzja oraz odpowiednia proporcja składników. Warto więc zaryzykować i przyrządzić ten smakołyk. Zanim jednak zabierzesz się do pracy, powinieneś przyswoić sobie kilka wskazówek, które prowadzą do sukcesu kulinarnego.

Przydatne wskazówki:
-Nigdy nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia, ponieważ suflet może opaść,
-Piecz deser w kokilkach albo naczyniu ceramicznym i to w nich serwuj suflet. Pod żadnym pozorem nie przekładaj go do innego naczynia.
-Suflet powinien być podany zaraz po wyjęciu z pieca, więc jeśli robisz go dla gości, to serwuj go jak najprędzej. Problem pojawia się w sytuacji, gdy zaproszeni się spóźniają.

Składniki (4 osoby):
250 ml mleka
250 g truskawek
5 łyżek cukru pudru
1 łyżka mąki
30 g masła i trochę do wysmarowania naczynia
4 jajka

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 190°C. W rondelku rozpuść 30 g masła na małym gazie. Dosyp łyżkę mąki i mieszaj całość trzepaczką. Powoli wlewaj porcję mleka (250 ml) i nieustannie mieszaj – masa powinna zgęstnieć. Przełóż ją do dużej miski, aby trochę przestygła. Umyj truskawki, osusz i zmiażdż widelcem na miazgę. Zamiast truskawek możesz użyć innych owoców: borówek, brzoskwini czy moreli. W misce z mlekiem umieść truskawkową miazgę i dodaj do niej 5 łyżek cukru pudru. Wszystkie składniki wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki – cukier powinien się roztopić.

Oddziel żółtka od białek, żółtka rozbełtaj w małej misce, a potem przelej je do miski z rozgniecionymi truskawkami i mlekiem. Na końcu dobrze wymieszaj całą masę. Dodaj do niej jeszcze ubite na sztywno białka – wmieszaj je ostrożnie do masy. Przygotuj naczynie ceramiczne, wysmaruj je masłem i przełóż do niego masę na suflet.

Włóż deser do rozgrzanego wcześniej piekarnika i piecz pół godziny w temp. 190°C. Pamiętaj, aby podczas pieczenia nie otwierać drzwiczek piekarnika. Gdy owocowy przysmak się upiecze, podawaj go natychmiast.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę