szarlotka
fot. screen Youtube / ReniasBackwelt

Szarlotka to pyszny deser z jabłkami, który skusi każdego łasucha. Dzięki odrobinie startego korzenia imbiru staje się niezwykle pachnąca i nabiera nowego charakteru. Przyprawa świetnie łączy się z kwaskowymi owocami. Wypróbujcie przepis na szarlotkę imbirową.

Imbir ma ostry smak i wyrazisty aromat. Sprawdzi się rewelacyjnie w potrawach kuchni orientalnej, ale nie tylko. Wspaniale podkreśli także smak kruchej bazy szarlotki. Imbirowy wariant deseru jest łatwy w wykonaniu. Już odrobina wyjątkowego korzenia sprawi, że szarlotka będzie miło „szczypać” w język. Słodki specjał najlepiej przygotować w tortownicy (średnica ok. 30 cm) wyłożonej pergaminem. Oto lista potrzebnych składników.

Jak zrobić szarlotkę imbirową?

Składniki:
335 g mąki pszennej
4 kwaśne jabłka np. szara reneta
2 łyżki startego na tarce imbiru bez skórki
300 g cukru + 2 łyżki do posypania jabłek
370 g miękkiego masła
odrobina soli
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
sok z połowy cytryny
6 jaj w rozmiarze S
1 niecała łyżeczka sody oczyszczonej

Sposób przygotowania:
Kawałek korzenia imbiru obierz i rozdrobnij na tarce o małych oczkach, a potem odmierz 2 łyżki miąższu bez twardych elementów. Piekarnik rozgrzej do temp. 180°C. Mąkę przesiej do dużego naczynia wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, dodaj sól i wymieszaj. Składniki połącz z rozbełtanymi jajkami, imbirem i cukrem. Wrzuć także posiekane na małe kawałki masło i zacznij wyrabiać ciasto, przenieś je potem do formy. Jabłka umyj, usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w niegrube plastry, ułóż na cieście tak, aby nie zachodziły na siebie. Posyp je cukrem i skrop sokiem z cytryny. Szarlotkę piecz przez 30- 40 minut, a gdy nieco przestygnie, możesz ją podawać.

Udostępnij:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę