Dziś zachęcamy Was do spróbowania wyjątkowej szarlotki tatrzańskiej. Zawiera bardzo dużą ilość jabłek, jest wilgotna i pięknie pachnie. Uda się każdemu, a poza tym jest przepyszna. Owoce pokrojone są w plasterki, więc porcje ciasta apetycznie się prezentują.
Taka szarlotka fantastycznie sprawdzi się jako poczęstunek dla gości. Może być też słodkim dodatkiem do popołudniowej kawy lub herbaty w zwykły dzień tygodnia. Od tego, jakie wykorzystacie jabłka, zależy smak i konsystencja wypieku. Jeśli użyjecie niezbyt soczystych owoców, to placek będzie mało wilgotny, a wtedy warto dać mniej bułki tartej. W przypadku bardzo soczystych jabłek – bułki tartej nie trzeba żałować.
Przepis na wyborną szarlotkę tatrzańską
Składniki:
Ciasto:
1/2 szklanki cukru
500 g mąki krupczatki
2 żółtka
1 duże opakowanie cukru wanilinowego 30 g
250 g zimnego masła
2-3 łyżki śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
2-3 łyżki naturalnego płynnego miodu
2,5 – 3 kg jabłek
1/3 łyżeczki zmielonych goździków
2 łyżeczki cynamonu
cukier puder do posypania
6-7 łyżek bułki tartej
Przygotowanie:
Mąkę łączymy z cukrem, cukrem wanilinowym, proszkiem pieczenia, mieszamy łyżką. Zimne masło ścieramy na dużych oczkach tarki, podsypując mąką. Dodajemy żółtka i śmietanę, błyskawicznie dłońmi zagniatamy ciasto. Masę przekrawamy na 2 kawałki (jedna może być odrobinę większa).
Blaszkę (wymiary 25x35cm) wykładamy pergaminem. Większą częścią ciasta wykładamy dno formy, na cieście robimy nakłucia widelcem i wkładamy całość do chłodziarki na pół godziny.
Drugą porcję ciasta owijamy folią spożywczą i umieszczamy w zamrażalce. Schłodzone ciasto w formie pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzanie: góra-dół).
Obieramy jabłka, usuwamy z nich gniazda nasienne, kroimy w plasterki i skrapiamy miodem. Przyprawy mieszamy. Podpieczony spód posypujemy bułką tartą, a potem na wierzch przekładamy połowę jabłek i oprószamy je połową przypraw. Resztę jabłek mieszamy, aby lepiej pokryły się miodem i przekładamy je do formy. Masę owocową znów posypujemy przyprawami (możemy delikatnie zamieszać).
Ciasto z zamrażalki ścieramy na tarce o większych oczkach i rozkładamy je na całej powierzchni ciasta. Szarlotkę pieczemy w temp. 180°C (grzanie: góra-dół) przez 1 godzinę. Deser po wyjęciu z pieca studzimy, a przed podaniem możemy oprószyć go mieszanką cukru pudru i cukru wanilinowego. Smacznego.
Czytaj też: Kruche ciasteczka „Jajka sadzone” na Wielkanoc. Szybki przepis