Kruche ciasteczka „Jajka sadzone” na Wielkanoc. Szybki przepis

ciasteczka jajka sadzone
fot. screen Youtube / Annie Ka

Ciasteczka Jajka sadzone zachwycają nie tylko wyglądem, ale także smakiem. Na kruchym cieście znajduje się żółtko w postaci dżemu brzoskwiniowego. Chociaż receptura wydaje się skomplikowana, to wcale taka nie jest. Zrobienie tego deseru zajmuje też niewiele czasu. Poznaj przepis na wielkanocne łakocie.

REKLAMA

Ciastka Jajka sadzone zrobią furorę na świątecznym stole

Jajka sadzone to kruche, maślane ciastka z dodatkiem słodkiego dżemu brzoskwiniowego. Frykas jest prosty w przygotowaniu i pysznie smakuje. Pamiętaj, że masło, śmietana i jajka powinny osiągnąć temperaturę pokojową, więc co najmniej godzinę przed planowaną pracą w kuchni wyciągnij je z lodówki.

Przepis na kruche ciasteczka Jajka sadzone

Składniki (na ok. 45 sztuk):
200 g masła
3 szklanki mąki pszennej (szklanka o pojemności 250 ml)
3-4 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
5 łyżek cukru
1 jajko
2 żółtka
cukier puder
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 słoiczka dżemu brzoskwiniowego lub morelowego (ok. 400 g)

REKLAMA

Sposób przygotowania:
Mąkę przesiej, dodaj cukier i proszek do pieczenia, wymieszaj. Masło pokrój w kostkę i przełóż do sypkich produktów. Zacznij wyrabiać wszystkie składniki, aż się połączą. Masę wzbogać o jajko, żółtko i 2 łyżki śmietany bądź jogurtu. Od razu zagniataj ciasto, a gdy będzie taka potrzeba, dołóż trochę śmietany/jogurtu. Masę podziel na 2 porcje, włóż je do chłodziarki na kwadrans.

Jeden kawałek ciasta wyciągnij z lodówki, rozwałkuj na stolnicy delikatnie oprószonej mąką (na grubość ok. 3-4 mm). Ciastka wycinaj przy pomocy foremki w kształcie jajka, a potem umieszczaj na blaszce wyłożonej pergaminem.

REKLAMA

Resztki ciasta połącz i włóż do chłodziarki. Jeżeli masz tam wolne miejsce na spore blaszki, to ciastka schłódź przed wstawieniem do piekarnika. Urządzenie rozgrzej do temp. 180°C, a w międzyczasie przyrządź resztę ciasteczek.

Drugą porcję ciasta wyjmij z lodówki, rozwałkuj na stolnicy delikatnie oprószonej mąką (na grubość ok. 3-4 mm). Weź foremkę w kształcie jajka i wykrawaj ciastka, a potem w każdym z nich wycinaj kółeczko (np. za pomocą kieliszka). Ciasteczka ostrożnie układaj na blaszce wyłożonej pergaminem i piecz przez ok. 15 minut (ciastka z otworem pieką się krócej – ok. 10-12 minut). Po upieczeniu odstaw słodycze do wystudzenia. Z resztek ciasta możesz znów wycinać ciasteczka.

Na całe ciasteczko nałóż niezbyt grubą warstwę dżemu, przykryj drugim ciastkiem z otworem. Połóż na papier do pieczenia. Tak działaj do czasu, aż skończą się ciasteczka. Gotowe smakołyki posyp cukrem pudrem, a do środka każdej sztuki włóż dżem. Smacznego.



Zobacz także: Wielkanocna babka herbaciana. Ciasto, jakiego jeszcze nie jadłeś!

Podziel się: