Tego składnika brakuje w twoim sosie. Wypróbuj prosty przepis!

Chcesz przyrządzić pyszny sos, ale nie wiesz jak perfekcyjnie go doprawić? Jakiego składnika może mu brakować? Co dodać aby smak był wyrazisty i świetnie komponował się z mięsem lub makaronem? Podpowiadamy, czego może mu brakować. Koniecznie wypróbuj ten sposób na sos!

REKLAMA

Sos to dodatek do potrawy, który jest jej świetnym dopełnieniem. Nadaje całemu daniu smaku i charakteru. Idealnie pasuje do mięsnych i makaronowych dań. Istnieje wiele sosów, które są najbardziej popularne – np. sos grzybowy, pomidorowy, koperkowy, śmietanowym, serowy oraz wiele innych. Często nie potrafimy sami idealnie doprawić sosu i szukamy tajemniczego składnika, który nada prawdziwego smaku.

Jakiego składnika brakuje w twoim sosie?

Tajemniczym składnikiem jest popularna przyprawa maggi. Prawie każdy ma ją w swojej kuchni. Ma charakterystyczny smak, który nadaje wyrazistości.

REKLAMA

Wystarczy, że do przygotowanego sosu dodasz kilka kropel maggi – musisz jednak też uważać, by nie dodać za dużo, dlatego dodawaj stopniowo i próbuj jak smakuje sos. Wtedy idealnie dopasujesz dla siebie jego walory smakowe.

Przepis na sos z dodatkiem przyprawy maggi

Najlepszy sos robi się poprzez odlanie soków, które powstały po smażeniu lub duszeniu potrawy, najczęściej mięsa, a następnie dodanie przygotowanej wcześniej na patelni zasmażki oraz kilku kropel przyprawy maggi.

REKLAMA

Można też przygotować podstawowy sos oddzielnie – poznaj przepis!

Składniki:

» 40 g masła
» 30 g mąki
» 1/2 l bulionu
» sól i pieprz
» 1 ziele angielskie
» 1 liść laurowy
» kilka kropel przyprawy maggi
» opcjonalnie odrobina ulubionych przypraw

Przygotowanie:

Na początku przygotuj zasmażkę – na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i energicznie mieszaj, aby pozbyć się grudek. Smaż przez chwilę, żeby usunąć posmak mąki, ale też nie za długo, by nie przypalić. Zasmażka musi być koloru złotego.

Dolej bulion i wymieszaj z zasmażką. Zmniejsz temperaturę i mieszaj do czasu aż sos zrobi się gęsty.

Dodaj przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, maggi. Wszystko wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 10 minut, pod przykryciem.

I gotowe! Podawaj z mięsem lub makaronem. Warto również przypomnieć, że każdy sos smakuje najlepiej z mięsem, które wcześniej zostało zamarynowane.

Smacznego!