Tej karpatce nikt się nie oprze. Wachowicz robi ją w ten sposób

Ewa Wachowicz i karpatka
fot. Facebook / Ewa Wachowicz / screen Youtube / Aurora Cookin

Karpatka Ewy Wachowicz to pyszne ciasto, które każdy Polak doskonale zna. Smakowita budyniowa masa wypełnia lekkie, pofalowane jak góry ciasto, tworząc wyrafinowany deser, który stylowo prezentuje się na każdym stole. Warto wypróbować tej wersji uwielbianego specjału – nikt nie odmówi sobie chociażby małej porcji.

REKLAMA

Wypiek Ewy Wachowicz zawiera wszystko, co najlepsze. Pod delikatnym, pofałdowanym niczym góry ciastem ukryty jest wyborny waniliowy krem budyniowy. Wszystkie warstwy tworzą fantastyczną kompozycję, która przypadnie do gustu zdecydowanej większości smakoszy.

Karpatka według przepisu Ewy Wachowicz

Składniki na ciasto:
1 szklanka mąki tortowej
5 jaj
125 g masła
szczypta cukru i soli
1 szklanka wody

REKLAMA

Składniki na krem budyniowy:
1 opakowanie budyniu waniliowego
2 jaja
pół litra mleka
1 szklanka cukru pudru
1 żółtko
300 g masła
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 kieliszek spirytusu
1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:
Do garnka wlej wodę i zagotuj. Dodaj cukier, masło i sól. Zmniejsz moc ognia do minimum i zacznij wszystko energicznie mieszać, aż składniki się połączą, a po chwili – cały czas mieszając – pomału dodawaj mąkę. Po 5-7 minutach krem będzie jednolity i szklisty. Przenieś go do misy miksera i delikatnie ostudź. Piekarnik rozgrzej do temp. 180°C. Zimne ciasto miksuj, dodając jaja jedno po drugim. Na koniec powstałą masę podziel na dwie części i każdą z nich przełóż do oddzielnej formy. Wcześniej naczynia wysmaruj masłem i wysyp mąką. Piecz obie porcje, aż się zezłocą, potem obniż temp. do 100°C i susz ciasto przy uchylonych drzwiczkach.

REKLAMA

Na masę budyniową: odlej 1/3 szklanki mleka. Żółtko i jajka rozbełtaj w naczyniu za pomocą rózgi lub widelca. Dodaj cukier wanilinowy i proszek budyniowy. Wlej odlane mleko i dokładnie mieszaj. Resztę nabiału zagotuj w garnku, a potem połącz z masą z naczynia i na niewielkim gazie doprowadź do wrzenia. Odstaw z ognia i pozwól masie ostygnąć. Masło utrzyj z cukrem pudrem. Stopniowo przenoś powstałą masę do zimnego budyniu. Dolej spirytus i sok z cytryny, porządnie wymieszaj. Gotowym kremem waniliowym przełóż upieczone ciasto. Karpatkę posyp cukrem pudrem i podawaj. Smacznego.

Czytaj też: Blok czekoladowy wg Ewy Wachowicz. Przywoła najlepsze wspomnienia!

Udostępnij: