tatar
fot. Pixabay

Odpowiednio przygotowany tatar z wieloma pysznymi dodatkami o wysokiej jakości to jedna z najlepszych przekąsek. Jeżeli chcecie, aby jego smak był bardzo intensywny i zadowalający, podajcie go z siekanymi kaparami. Sprawdzą się one nawet lepiej w tatarze niż kiszone ogórki, bo nadadzą mu delikatnej kwaśności, goryczki, ostrości i słoności.

Chcąc zjeść smacznego tatara wołowego, należy wykonać go ze świeżych produktów pierwszej klasy. Z tego powodu warto poświęcić nieco więcej czasu na zakupy i nie żałować pieniędzy. Możecie do tatara wykorzystać świeżą, dobrą wołowinę czy jajka z chowu ekologicznego.

Kapary charakteryzują się słodko-kwaśnym smakiem, więc nie można z nimi przesadzić w tatarze. Nieznaczne ilości uwypuklają smak reszty składników, dzięki czemu gotowa potrawa ma bogatszy smak. Jeśli zdecydujecie się dodanie kaparów do tatara, nie wrzucajcie już kiszonych ogórków, bo inaczej danie będzie zbyt kwaśne.

Przepis na tatara z dodatkiem kaparów

Składniki:
100 g polędwicy wołowej
pół łyżeczki kaparów
pieprz
sól
łyżka oliwy
1/4 białej cebuli
1 żółtko
pół łyżeczki musztardy Dijon

Sposób przygotowania:
Oczyszczamy mięso z tłuszczu i błon, usuwamy też wszelkie białe fragmenty. Polędwica musi być dobrze schłodzona, aby zachowała niską temperaturę w czasie rozdrabniania. Kroimy ją drobno nożem, przekładamy do czystego naczynia i umieszczamy w lodówce. Obraną cebulę bardzo drobno siekamy. Jeśli chcemy, aby miała bardziej delikatny smak, możemy ją sparzyć.

Odsączamy kapary z zalewy i drobno je siekamy. Na talerzu układamy pokrojoną wołowinę, robimy w niej dołeczek i wlewamy tam żółtko. Wokół mięsa kładziemy wszystkie rozdrobnione dodatki. Doprawiamy tatara świeżo mielonym czarnym pieprzem, solą i oliwą. Do dania pasuje świeży razowy chleb. Smacznego.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę