Zrobienie idealnych klusek śląskich to wciąż dla ciebie problem? A może warto rzucić okiem na to, jak robią je zawodowcy? Sprawdź niezwykły przepis Karola Okrasy na kluski śląskie, a na bank staną się hitem twojej kuchni. Ich przygotowanie nie jest trudne, kluski wychodzą miękkie, pyszne i nie rozpadają się.
Kluski śląskie należą do jednych z najbardziej popularnych i najsmakowitszych klusek robionych z ziemniaków. Prezentują się na tyle wytwornie, że serwuje się je nawet na odświętnych stołach. Obłędnie smakują z dodatkiem mięsnego sosu, ale Karol Okrasa stawia na bardziej wyszukane dodatki. Podaje do nich wędzonego pstrąga i jarmuż. Ty też możesz przetestować taki wariant.
Kluski śląskie wg przepisu Karola Okrasy
Składniki:
2 jajka
80 dag ziemniaków
biały pieprz
sól
4 łyżki mąki ziemniaczanej
mąka pszenna do podsypywania
Wykonanie:
Szorujemy ziemniaki i płuczemy je. Wkładamy bulwy do wrzątku, gotujemy do miękkości i odcedzamy. Studzimy je i obieramy. Jeszcze ciepłe kartofle przepuszczamy przez praskę albo tłuczemy, studzimy. Łączymy je z mąką ziemniaczaną, jajkami, odrobiną białego pieprzu i soli. Wszystko mieszamy i wyrabiamy. Odrywamy z ciasta fragmenty, podsypujemy je mąką pszenną i tworzymy niewielkie kulki. Każdą delikatnie spłaszczamy i robimy w niej dołeczek. Kluski kładziemy na osolony wrzątek, mieszamy i gotujemy je na niewielkim płomieniu ok. 2 minuty, licząc czas od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy je za pomocą łyżki cedzakowej na talerze lub półmisek. Podajemy z ulubionymi dodatkami.