Trik na pulchne i soczyste kotlety mielone. Musisz go wypróbować!

Trik na pulchne i soczyste kotlety

Trik na pulchne i soczyste kotlety mielone, który każdy musi poznać. Dzięki niemu na pewno będą smaczne i perfekcyjne. Będziesz zaskoczony efektem końcowym.

REKLAMA

Kotlety mielone wychodzą zbite i twarde? Jak temu zaradzić? Zastanawiasz się co robisz źle? Od dziś nie musisz się tym martwić, bo wystarczy zastosować pewien bardzo przydatny trik. Dzięki niemu będziesz mieć pewność, że kotlety wyjdą idealnie soczyste i pulchne.

Trik na pulchne i soczyste kotlety mielone. Ich smak zaskakuje

Trik na pulchne i soczyste kotlety

Aby kotlety były puszyste, delikatne i soczyste w środku, zastosuj rewelacyjny „sposób na piszczenie”. Pewnie mało kto słyszał o tym sposobie, jest niezwykle skuteczny. Co trzeba zrobić? Wyrabiać mięso do momentu, aż zacznie charakterystycznie „piszczeć”. Gdy piszczy, to oznacza, że twoje kotlety będą idealnie soczyste i pulchne – nic więcej nie jest im już potrzebne.

REKLAMA

Przepis na mielone – idealne proporcje na 0,5 kg mięsa

Trik na pulchne i soczyste kotlety

Składniki:
» 0,5 kg mięsa mielonego
» 1 cebula
» 1 ząbek czosnku
» sól i pieprz czarny mielony
» 1 bułka namoczona dobrze w mleku
» 1 jajko
» pół szklanki bulionu

REKLAMA

Przygotowanie:
1. Najpierw podsmaż cebulkę na patelni z odrobiną masła, dodaj do mięsa wszystkie pozostałe składniki oprócz bulionu. Wyrabiaj mięso, następnie podlewaj stopniowo małą ilością bulionu. Wyrabiaj tak do momentu, aż mięso zacznie dosłownie „piszczeć”. To znaczy, że mięso jest wystarczająco napowietrzone i na pewno będzie puszyste.
2. Smaż na smalcu – bardzo mocno rozgrzanym, a po chwili zmniejsz ogień na niewielki i smaż je przez około 5 minut. Sprawdź czy się zarumieniły, a potem podkręć ogień na max. i przewróć na drugą stronę. Po chwili znów zmniejsz ogień i smaż przez kilka minut.
Z tym trikiem twoje kotlety mielone zawsze będą pyszne, pulchne i soczyste!
Podziel się: