Ukraińskie nie mają z nimi szans. Robię je przez całą jesień i zimę – chodzi o pierogi zbójnickie. Ich smak to prawdziwy raj dla podniebienia.
Pierogi zbójnickie zdecydowanie przebijają smak tych najpopularniejszych – ukraińskich. Wszystko to przez wyjątkowy farsz z ziemniaków, wędzonego boczku i kapusty kiszonej. Poznaj przepis.
Ukraińskie nie mają z nimi szans. Pierogi zbójnickie to strzał w dziesiątkę
Składniki:
Ciasto:
» 3 szklanki mąki
» szklanka wody
» 1 jajko
» 1 łyżka masła
Farsz:
» 300 g ziemniaków
» 100 g kiszonej kapusty
» 20 g boczku wędzonego
» 2 cebule
» 2 łyżki oleju roślinnego
» 1 łyżeczka słodkiej papryki
» sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wsyp do miski przesianą mąkę i dodaj sól, następnie dodaj jajko, masło i ciepłą wodę. Wyrób ciasto, aż masa będzie gładka, a potem odstaw na 20 minut. Po tym czasie podziel ciasto na dwie równe części i rozwałkuj każdą z nich.
Kiszoną kapustę pokrój bardzo drobno, następnie dodaj słodką paprykę i podsmaż na patelni. Ziemniaki obierz, następnie ugotuj w osolonej wodzie. Ugotowane przeciśnij przez praskę. Boczek posiekaj w drobną kostkę, a potem dodaj do kapusty i smaż. Posiekaj cebulę i smaż razem z boczkiem i kiełbasą przez kilka minut na średnim ogniu. Przełóż farsz, następnie dodaj ugotowane, przeciśnięte przez praskę ziemniaki. Dobrze wymieszaj, następnie dopraw solą, pieprzem. Z ciasta wykrawaj kółeczka, a potem nakładaj farsz i zlepiaj.
Gotowe pierogi wrzucaj do gotującej, osolonej wody gotuj przez 3 minuty od momentu wypłynięcia. Podawaj z okrasą i masłem. Smacznego!