Jaka okrasa będzie najlepsza do pierogów
fot. Pxhere

Pierogi to potrawa, której walory doskonale podkreśli odpowiednio dobrana okrasa. Istnieje wiele kompozycji dodatków, z którymi pierogi zyskają na smaku. Dowiedzcie się, jak je przyrządzić i z czym podać.

Każde pierogi znajdą swoich wielbicieli i nieważne czy podajemy je z kapustą i grzybami, czy z mięsem. Jeśli polejemy je dobraną do struktury farszu okrasą, będą tak pyszne, jak nigdy dotąd. Oto kilka możliwości.

Jaka okrasa będzie najlepsza?

To zależy głównie od wersji farszu. Gdy zrobiliśmy pierogi deserowe, z owocami, wtedy najlepiej polać je jogurtem naturalnym albo śmietanką. Można je także lekko posypać kakao lub niewielką ilością cynamonu. Są osoby, które serwują je też z podsmażoną na maśle bułką tartą.

Pierożki wytrawne – ruskie, z mięsem czy grzybami będą smakowite, gdy dodamy do nich zeszkloną na oleju cebulkę. Szczególnych walorów smakowych nabierze wtedy, gdy będzie podgrzewana bardzo powoli. Ten rodzaj okrasy świetnie sprawdzi się w czasie wigilii, gdy sięgamy po dania bezmięsne. Do cebulki znakomitym dodatkiem jest boczek, zwłaszcza wędzony. Wystarczy go posiekać i zrumienić na suchej patelni. Z wędliny wysokiej jakości wytopi się tłuszcz, na który będzie można dorzucić cebulkę.

Czy okrasa jest obowiązkowa?

Oczywiście, że nie. Potrawa bez żadnych dodatków też będzie smaczna i dodatkowo znacznie lżejsza. Przy okazji osoby, które dbają o figurę, będą mogły jeść ją bez obaw. Chociaż nawet one mogą spróbować okrasić wytrawne pierogi niewielką ilością oliwy smakowej albo obsypać je natką pietruszki. Tłuszcz to niezbędny składnik diety i całkowita jego eliminacja nie jest wskazana. Warto jednak, zamiast masła czy smalcu częściej wybierać tłuszcze roślinne: oliwę lub rozmaite oleje.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę