REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaUrocza i pyszna babka "tulipan". O przepis na nią zapyta cię każdy

Urocza i pyszna babka „tulipan”. O przepis na nią zapyta cię każdy

Babka Tulipan
fot. screen YT / @sikorkagotuje754

Babka to tradycyjny wypiek rozchwytywany w okresie świąt wielkanocnych. Właśnie wtedy najbardziej zyskuje na popularności. Klasyczna wersja jest dość skromna, a pod jej oryginalnym wyglądem, często nic szczególnego się nie kryje. W przypadku tej receptury jest zupełnie na odwrót. Niepozorna z wyglądu babka ma bogate wnętrze. Ciasto w różnych smakach: od klasycznego jasnego, po kakaowe, wiśniowe i makowe to kreatywny miszmasz. Razem tworzą wspaniałą harmonię smaku. Poznaj przepis na popisową babkę tulipan.

REKLAMA

Upiecz na święta babkę tulipan, a zapunktujesz u rodziny

Babka Tulipan to pomysł na idealny deser na wielkanocny stół. Z miejsca zaskoczy twoich bliskich. Bogata paleta smaków i kolorów to zasługa dodatków, takich jak kakao, kisiel owocowy i mak. Babkę tulipan możesz stworzyć zarówno w specjalnej formie na babkę, jak i w keksówce.

Przepis na babkę tulipan

Składniki (w temp. pokojowej):
» 1 szklanka cukru,
» 1/3 szklanki oleju,
» 250 g masła lub margaryny,
» 2 szklanki mąki pszennej,
» 6 jajek wielkości „L”,
» szczypta soli,
» 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
» 2 łyżki suchego, całego maku,
» 2 łyżki kakao,
» 1 paczka (38 g) kisielu wiśniowego,
» cukier puder do dekoracji.

Wykonanie:
• Białka oddziel od żółtek. Te pierwsze ubij na sztywno z odrobiną soli.

• Przesiej mąkę i proszek do pieczenia.

REKLAMA

• Umieść w naczyniu masło w temp. pokojowej, wsyp cukier i ucieraj na jasny i pulchny krem. Potem przekładaj do niego żółtka i mieszaj na jednolitą masę. Dodaj do niej olej i mąkę, mieszaj. Odstaw robot i przy pomocy szpatułki wmieszaj do ciasta ubite białka.

• Ciasto podziel na 4 jednakowe porcje i każdą umieść w oddzielnym naczyniu.

• Do jednej porcji wsyp kakao i wymieszaj np. rózgą. Drugą wzbogać o mak i trzecią o kisiel. Czwartą zostaw w niezmienionej formie.

• Blaszkę do babki (24 cm) z kominem lub keksówkę (10 cm x 28 cm) wysmaruj olejem i podsyp bułką tartą. Wylej na dno jasne ciasto, a na nim rozprowadź ciasto kakaowe. Przykryj je porcją z kisielem. Ostatnią część z makiem daj na sam wierzch. Możesz przeciąć ciasto nożem przez środek, jeśli chcesz.

REKLAMA

• Piecz je w temp. 175℃ (grzanie góra i dół) przez ok. 45-50 minut (do suchego patyczka).

• Deser wyjmij z piekarnika i ostudź w formie przez kilkanaście minut. Potem umieść go na kratce i poczekaj, aż zupełnie ostygnie. Posyp wypiek cukrem pudrem i podawaj, smacznego.

Sprawdź też przepis na mazurek wg Magdy Gessler i paschę wielkanocną.

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA