Chcąc dodać grzyby do dania, warto je wcześniej podsmażyć. A w jaki sposób smażyć pieczarki, aby zmniejszyć do minimum wyciekanie wody? Szczególnie znaczenie ma to, wtedy gdy chcemy uzyskać grzyby bardzo aromatyczne, chrupiące i smaczne. Okazuje się, że ważny jest moment, w którym doprawiamy je solą. Sprawdź, jak odpowiednio je usmażyć. Dzięki temu będą cennym dodatkiem do różnych potraw.
Usmaż pieczarki w ten sposób
Choć smażenie grzybów jest w gruncie rzeczy prostą czynnością, to jednak nierzadko wycieka z nich woda. My mimo to czekamy na nieznacznie przyrumienioną i chrupiącą potrawę. Jak je smażyć?
Najpierw opłucz i osusz pieczarki. Pokrój je w kosteczkę, plasterki lub półplasterki. Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę. Na rozgrzaną patelnię połóż odrobinę klarowanego masła i wrzuć cebulę. Zeszklij ją, po czym wsyp grzyby i smaż wszystko na średniej mocy ognia. Gdy pieczarki delikatnie się przyrumienią, dopraw je solą. To zapobiegnie wyciekaniu z nich wody i równocześnie pozwoli zachować ich chrupkość. Pod koniec obróbki cieplnej do grzybów możesz dodać także inne zioła i przyprawy.
Przydatne wskazówki
Podczas zakupów wybieraj pieczarki białe i jędrne. Oczywiście możesz kupić też odmianę brązową, która ma wyrazistszy aromat. Dorodnych, świeżych grzybów wcale nie musisz obierać. Wystarczy, że starannie je opłuczesz i osuszysz. Skórkę możesz usunąć, gdy już nieco ściemnieje.