REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaWafle przekładane masą kakaową. Smak PRL-u zamknięty w prostym deserze

Wafle przekładane masą kakaową. Smak PRL-u zamknięty w prostym deserze

wafle z kremem czekoladowym, piszinger
fot. screen Youtube / @oksana_levi_levi

Na półkach sklepowych mamy szeroki wybór słodyczy różnego rodzaju. Kolorowe smakołyki kuszą zwłaszcza dzieci. Z pewnością żaden rodzic nie odmówi dziecku lizaka czy batonika. słodyczy. Ba, nie odmówi ich nawet sobie! Aczkolwiek sklepowe gotowce to nie najlepszy wybór. Z reguły mają morze cukru, polepszaczy i innych składników, których lepiej nie jeść w nadmiarze. O wiele lepszym pomysłem jest przygotowanie czegoś słodkiego i pysznego samemu. Najprostszy przepis na obłędny PRL-owski kąsek zamieściliśmy poniżej. Wafle przekładane kakaową masą, czyli piszinger, to wyżyny smaku.

REKLAMA

Smak PRL-u zamknięty w prostym deserze

Piszinger to wafle tortowe przekładane kremem czekoladowym. Obecnie masy mogą mieć różne smaki i kolory. Podstawą są zawsze andruty. Deser smakuje 10x lepiej od sklepowych ciast czy batoników. Najmłodsi go pokochają, a dorośli przypomną sobie smak dzieciństwa.

Przepis na wafle przekładane masą kakaową

Składniki:
25 g gorzkiego kakao
1 paczka wafli tortowych
2 szklanki mleka w proszku
1 kostka masła
pół szklanki cukru
pół szklanki mleka

Przygotowanie:
W rondelku dobrze podgrzej mleko na małym gazie. Dodaj masło posiekane na mniejsze kawałki, a także kakao i cukier. Mieszaj i gotuj składniki do momentu, aż powstanie spójna masa. Ściągnij ją z palnika i ostudź.

REKLAMA

Przekładaj do niej proszek mleczny (łyżka po łyżce) i ucieraj robotem do połączenia. Tak postępuj do czasu, aż mleko się skończy i otrzymasz jednolity krem.

Na blacie rozłóż jeden arkusz wafla i posmaruj go cienką warstwą masy czekoladowej. Dobrze rozprowadź ją przy brzegach. Połóż drugi andrut i znów rozprowadź na nim krem, przykryj go kolejnym waflem. Tak postępuj do czasu, aż skończy się masa kakaowa. Na wierzchu deseru połóż obciążenie, np. grubą encyklopedię.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA