Wbijam wykałaczki w kurczaka i żałuję, że nie znałam tego sposobu wcześniej. Przepis zachwyci każdego smakosza.
Kurczak z rożna to coś, co większość z nas uwielbia. Jego charakterystyczny smak, chrupiąca skórka i soczyste wnętrze – dosłownie niebo w gębie. W towarzystwie pysznej surówki i ziemniaków to obiad idealny. Ale nie każdy ma dostęp do kupna gotowego kurczaka z rożna, dlatego można przygotować go samemu, ale wymaga to większego nakładu czasu. Warto jednak ten czas poświęcić, bo smak powala na kolana.
Wbijam wykałaczki w kurczaka – genialny sposób na pyszny smak
Domowy kurczak z rożna jest bardzo prosty, ale czasochłonny. Ale smak jest warty każdej poświęconej minuty. Przed pieczeniem należy zamarynować go w marynacie przez 1,5 godziny. Poznaj przepis i spróbuj, bo naprawdę warto. Smak jest rewelacyjny.
Składniki:
» 2 litry wody
» 4 łyżki soli
» 3 łyżki cukru
» pieprz do smaku
» mielona kolendra do smaku
» 3 ząbki czosnku
» przyprawa do kurczaka
» papryka słodka mielona
Przygotowanie:
Wodę wlej do największego garnka, a potem wsyp sól, cukier, pieprz i kolendra do smaku. Dodaj też przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj. W kurczaka wbij wykałaczki – całą jego powierzchnię, następnie włóż do do marynaty i umieść w lodówce na 1,5 godziny.
Po tym czasie wyjmij z marynaty, następnie wyjmij wykałaczki. Natrzyj kurczaka przyprawą i słodką papryką wedle uznania, choć im więcej przypraw, tym lepsza skórka i bardziej chrupiąca. Kurczaka umieść na blaszce, a następnie włóż do piekarnika z funkcją grill – 200 stopni przez około 1,5 godziny, a potem zwiększ temperaturę do 240 stopni i piecz jeszcze przez 20 minut. Smacznego!