Weź goździki i wbij je w połówkę cytryny. Ten genialny patent stosuję od lat

wbijanie goździków w cytrynę
fot. screen Youtube / Webspoon PL

Cytryna to bardzo zdrowy owoc, który wspomaga nasz układ odpornościowy i polepsza smak wielu różnych dań. A, co gdyby tak przekroić cytrynę i w połówkę wbić kilka goździków? Ta sztuczka sprawdza się rewelacyjnie w kuchni. Pomoże rozwikłać jeden nurtujący problem.

REKLAMA

Patent z cytryną i goździkami nie ma sobie równych

Owoc charakteryzuje się kwaśnym i wyrazistym smakiem. Przeważnie dodajemy go do herbaty, sałatek, marynat i ciast. Cytrus ma mnóstwo witamin i składników mineralnych, a do tego chroni nas przed infekcjami. Z kolei goździki wrzucamy do kapusty kiszonej czy potraw mięsnych. Polepszają smak kompotów i dań z grzybów. A co się stanie, gdy naszpikujemy goździkami cytrynę? Sprawdź!

Sztuczka z goździkami i cytryną zasługuje na wyróżnienie

Cytryna ma świeży i pobudzający aromat, natomiast zapach goździków jest lekko słodkawy i korzenny. Często działa energetyzująco i polepsza nastrój. Taki zestaw aromatów jest nieoceniony w kuchni, m.in. w czasie pichcenia, ale nie tylko.

Aż trudno uwierzyć, że oba składniki pomogą uporać się z pewnym nawracającym problemem dotyczącym naszej chłodziarki. Pewnie domyślasz się, że chodzi o uciążliwy zapach z wnętrza tego urządzenia. Ten najczęściej wywołują nieświeże produkty spożywcze albo żywność źle przechowywana (np. otwarta konserwa rybna). Cytryna i goździki raz na zawsze rozwiążą dylemat przykrej woni z lodówki. Na czym dokładnie polega sztuczka?

REKLAMA

Cytrynę przekrój na dwie równe części i do jednej z nich wbij 6-7 goździków. Teraz umieść „jeżyka” na półce w chłodziarce, a obok niego połóż naczynko z sodą oczyszczoną, która także potrafi absorbować nieprzyjemne zapaszki. Gdy zawilgotnieje, wymień ją na nową.

Zabieg ponawiaj, aż biały proszek będzie zupełnie suchy. Trik z goździkami, cytryną i sodą jest naprawdę wart uwagi, bo pomaga walczyć z dotkliwymi aromatami w lodówce.

Podziel się: