Zasilanie winorośli nawozami jest niezwykle ważne i warto dokarmiać roślinę, jeśli chcemy by zdrowo i energicznie rosła, a owoce były dorodne i słodkie. Co najlepiej sprawdzi się do nawożenia winorośli? Już wyjaśniamy. Na razie zdradzimy tylko tyle, że wspomagającego środka na próżno szukać w sklepach ogrodniczych.
W sezonie warto nawozić winorośl nawet w kilka razy. Przeważnie czynność tę wykonujemy przed wegetacją (na przełomie marca i kwietnia), w fazie wegetacji (z reguły pod koniec maja i na początku kolejnego miesiąca) i podczas wykształcania się owoców – gdy będą wielkości grochu. Rośliny można wspomagać środkami mineralnymi i organicznymi, ale dużo lepiej spisują się te drugie. Skutecznym naturalnym nawozem jest chociażby kompost bądź obornik – oba są źródłem wielu substancji pokarmowych, niezbędnych dla roślin.
Obornik koński lub krowi
Wiadro obornika zalej 3 wiadrami wody i odłóż nawóz na 7-14 dni. W ciepłym środowisku prędzej „dojdzie”. Zanim go zastosujesz, dodatkowo połącz go z wodą w proporcji 1:5. Dzięki temu rośliny dostaną zastrzyk substancji odżywczych, a ty zbierzesz ogromne plony. Do dyspozycji masz jeszcze obornik kurzy.
Kurzy pomiot to bogactwo fosforu i potasu, które wpływają korzystnie na rozwój winorośli i jej owocowanie. Dodatkowo zawiera sporo magnezu i azotu. Jak nawozić nim winorośl? Do 20 l wody przełóż garść kurzych odchodów, a potem odstaw wszystko na około 7 dni. Nawóz powinien sfermentować. Wówczas podlewaj nim roślinę maksymalnie raz na rok. Ewentualnie kurzy pomiot rozmieść pod krzewami i połącz delikatnie z ziemią, a na koniec hojnie podlej.
Popiół drzewny
Kilogram odpadu rozcieńcz 3 wiadrami wody i odstaw wszystko na 3 doby. Zanim zastosujesz popiół do winorośli, rozwodnij go kolejnymi 10 litrami cieczy. Podlewaj sadzonkę, a efekty zauważysz gołym okiem. Owoców będzie zdecydowanie więcej.