Ziemniaki mogą zachować świeżość nawet przez kilka miesięcy, o ile będą miały zagwarantowane dogodne warunki. Inaczej wypuszczą nieszczęsne kiełki i zaczną mięknąć. Takie warzywa nie zachwycą nikogo smakiem. Poza tym będą uboższe pod względem wartości odżywczej. Warto znać prawidłowe zasady magazynowania ziemniaków, zwłaszcza jeśli codzienne używamy ich w kuchni. Włożenie pewnej rośliny do skrzynki lub worka z bulwami zaprocentuje tym, że nie będą one kiełkować i mięknąć.
Jak przechowywać ziemniaki? Podstawowe zasady
Bulwy należy osłaniać przed słońcem, ponieważ mogą produkować toksynę (solaninę). Lepiej też unikać ciepłych miejsc. Pomieszczenie, w którym panuje wysoka temperatura, sprzyja kiełkowaniu warzyw. O ile kiełki są małe, można je uciąć, a ziemniaki obrać grubo. Wtedy nie powinny nikomu zaszkodzić. Jeżeli są zielone, to znaczy, że czai się w nich niebezpieczna solanina i nie nadają się do jedzenia.
Optymalna temperatura do magazynowania ziemniaków wynosi 7-10°C. Można je trzymać w drewnianych skrzynkach w garażu czy piwnicy. W plastikowych torebkach szybciej zaczną gnić.
Ziemniaki nie zmiękną i będą dużej świeże. Połóż obok nich te liście
O tej niecodziennej metodzie przechowywania bulw wciąż nie każdy słyszał. Warto ją znać, bo przeciwdziała wyrastaniu kiełków i utracie przez warzywa twardej konsystencji. Wystarczy w pojemniku/opakowaniu z kartoflami umieścić liście jarzębiny. Działają bakteriobójczo i absorbują zbyt dużą ilość wilgoci z otoczenia. Ziemniaki zachowają dzięki nim najlepsze właściwości nawet do wiosny.
Uwaga! Warzywa do dłuższego magazynowania nie mogą być uszkodzone. Warto często sprawdzać ich stan, a te nadgniłe czy kiełkujące, od razu usuwać.