
Klasyczna sałatka jarzynowa to królowa polskich stołów. Lubimy ją za doskonały smak i łatwość przygotowania. Towarzyszy nam co dzień, jak i od święta. Tradycyjny przepis na ten specjał uwzględnia jajka, warzywa, przyprawy i sos, ale można go podrasować. Wystarczy dorzucić soczystego kurczaka. Z nim sałatka jarzynowa zrobi prawdziwe show na stole.
Trudno wyobrazić sobie święta lub inne ważne przyjęcia bez sałatki jarzynowej. Przepis na nią zna każda polska gospodyni i każda robi ją po swojemu. Na przykład jedni nie tolerują cebuli w sałatce, a inni bardzo ją cenią. Dodatek w postaci ziemniaków czy jabłka też wywołuje rozterki, bo można je uwzględnić lub pominąć, jak kto woli. Jedno pozostaje niezmienne – sałatka jarzynowa zawsze zachwyca smakiem, niezależnie spod czyjej ręki wychodzi. Polecamy opcję z dodatkiem kurczaka, którą jest po prostu genialna i zyska aprobatę całej rodziny.
Przepis na sałatkę jarzynową z kurczakiem
Składniki:
□ 500 g piersi z kurczaka,
□ 4 jajka na twardo,
□ 1 puszka groszku konserwowego,
□ 3 spore ziemniaki,
□ 4 marchewki,
□ 1/2 korzenia selera,
□ 2 korzenie pietruszki,
□ 4 łyżki majonezu,
□ 2 łyżeczki musztardy,
□ pieprz i sól do smaku.
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka dopraw pieprzem, solą i słodką papryką. Przesmażaj na oliwie (ok. 3 minuty na 1 str.), aż się zarumieni. Potem mięso piecz w 180℃ przez 15-20 minut. Wyjmij z piekarnika, a gdy ostygnie, pokrój w małą kostkę.
Warzyw nie obieraj, tylko ugotuj je w mundurkach. Obierz i pokrój w kostkę. Ugotowane jajka obierz ze skorupek, pokrój w kostkę.
Wystudzone jarzyny i jajka umieść w naczyniu, dodaj odcedzony groszek konserwowy, kurczaka, musztardę, majonez, sól i pieprz, wymieszaj i podawaj.
Sałatkę możesz wzbogacić o inne ulubione dodatki, np. kukurydzę z puszki, ogórka konserwowego czy jabłko.
Czytaj też: Ekscytująca sałatka kijowska. Tak dobrej dawno nie jadłeś

