Zupa pomidorowa to jeden ze specjałów polskiej kuchni. Ugotowana tradycyjnie, smakuje tak, że każdy bez wahania bierze kolejną porcję. Lecz można podrasować ją jeszcze bardziej, a wtedy dokładkom nie będzie końca. Ten pomysłowy przepis nie może cię ominąć, szczególnie jeśli kochasz kulinarne eksperymenty. Odkryj smak swojej ulubionej pomidorówki na nowo.
Nada zupie charakteru. Zetrzyj na tarce i wrzuć do garnka
Dzięki temu dodatkowi pomidorowa zyska wyrazistszy smak i aromat. Warzywo korzeniowe słynie ze swej ostrości i jest powszechnie używane w polskiej kuchni. Przeważnie w okolicy Świąt Wielkanocnych. Wzbogaca smak sosów, żurku czy ćwikły. Chodzi o chrzan? Intuicja cię nie zawiodła. To przedni dodatek do wielu potraw i świetnie sprawdzi się w zupie pomidorowej. Poznaj przepis na oryginalną wersję tego dania.
Zupa pomidorowa z chrzanem. Jak ją przygotować?
Składniki:
2 ćwiartki z kurczaka
2 puszki krojonych pomidorów
2 ząbki czosnku
600 g żeberek wieprzowych
włoszczyzna (2 pietruszki, 1 por, 2-3 marchewki)
2 łyżki tartego chrzanu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
ziele angielskie
liście laurowe
cukier
śmietana do zabielenia (można pominąć)
pieprz i sól
do podania, np. makaron, ryż
Przygotowanie:
Żeberka umyj, pokrój na mniejsze części i umieść w garnku wraz z mięsem drobiowym. Zalej wodą i zagotuj na małym gazie. Gdy na powierzchni zgromadzą się szumowiny, zbierz je łyżką.
Wrzuć do wywaru liście laurowe i ziele angielskie. Jarzyny obierz, pokrój i przełóż do garnka. Gotuj na małym gazie, aż kurczak zmięknie.
Na patelnię daj masło, a gdy się rozgrzeje, przełóż pomidory konserwowe i krótko je przesmażaj. Dołóż zmiażdżony czosnek, a potem chrzan, zamieszaj i smaż jeszcze trochę. Przełóż całość do bulionu wraz z 2 łyżkami koncentratu. Wsyp niewielką ilość cukru i gotuj na niewielkim gazie ostatnie 15 minut.
Chwilę przed końcem obróbki dopraw zupę pieprzem i solą. Ewentualnie zapraw ją śmietaną. Podawaj np. z ugotowanym makaronem. Smacznego.