Pod przykryciem czy bez? Złota zasada gotowania makaronu

Pixabay.com

Makaron jest bardzo popularnym produktem nie tylko we Włoszech, ale także w Polsce. Na jego podstawie przyrządzanych jest wiele pysznych dań. Znakomity smak można uzyskać jednak tylko wtedy, gdy będziemy wiedzieć jak go dobrze ugotować.

REKLAMA

Teoretycznie ugotowanie makaronu nie powinno nikomu sprawić większej trudności. Wystarczy wrzucić go do wody i gotować zgodnie z instrukcjami zawartymi na opakowaniu, jednocześnie kontrolując upływ czasu.

Z drugiej jednak strony złe oszacowanie potrzebnego czasu sprawia, że makaron może wyjść niedobry. To samo dotyczy kwestii przykrycia garnka. Warto wiedzieć, jaki jest najlepszy sposób na uzyskanie idealnego efektu.

Pod przykryciem temperatura wewnątrz garnka szybko rośnie, natomiast po jej zdjęciu gwałtownie spada. Biorąc pod uwagę, że cały garnek jest wypełniony makaronem, niekorzystnie wpływa to na równomierne gotowanie się klusek.

REKLAMA

Z tego powodu istotne jest, aby pamiętać o tym, by nie zakrywać garnka w trakcie gotowania. Tylko dzięki temu jesteśmy w stanie uzyskać odpowiednią fakturę i stopień miękkości klusek.

Udostępnij: