Kotlet to nieodłączny element prawdziwego obiadu. Mało komu udają się tak dobrze, jak Polakom. I chyba nikt nie kocha ich tak bardzo, jak my. Nasze stoły podbijają kotlety schabowe, ziemniaczane, jajeczne i oczywiście mielone. Spraw, by te ostatnie ucieszyły jeszcze bardziej twoich bliskich, a podczas jedzenia po prostu rozpływały się w ustach. Idealną konsystencję masy mięsnej nie tak łatwo jest uzyskać. Czasem jest zbita, a finalnie na talerzu lądują twarde jak skała kotlety. Jeśli jednak znajdziesz sposób, by ją nieco rozluźnić, nie przesadź, bo kotlety rozlecą się na patelni. Warto w tej sytuacji znaleźć „złoty środek”. Prawdopodobnie masz go w swojej z kuchni. Dzięki niemu potrawa zyska strukturę, jakiej oczekujesz.
Delikatne i miękkie kotlety mielone to zasługa kaszy manny. Mają one dzięki niej bardziej puszystą i soczystą konsystencję. Twoja rodzina na pewno dostrzeże, że tym razem kotlety wyszły dużo smaczniejsze niż ostatnio.
Przepis na kotlety mielone z kaszą manną
Składniki:
pół kg mięsa mielonego np. wieprzowo-wołowego,
4 łyżki kaszy manny,
1 jajko,
1 cebula
pieprz i sól do smaku,
2 ząbki czosnku
100 ml mleka,
bułka tarta,
olej do smażenia.
Wykonanie:
Zalać kaszę mannę mlekiem, odstawić do napęcznienia (na kilkanaście minut).
W oddzielnej misce wymieszać mięso mielone z jajkiem, przeciśniętym czosnkiem, posiekaną cebulą, pieprzem i solą. Dodać kaszę i mieszać na jednolitą masę.
Formować kotlety, a potem panierować je w bułce tartej i smażyć na gorącym oleju z dwóch stron, aż się mocno zezłocą. Wyłożyć na talerz i podawać np. z sałatą.
Kotlety można trzymać w chłodziarce do 2-3 dni. Przed serwowaniem można je przygrzać na patelni. Jednak smak świeżo usmażonych mielonych nie ma sobie równych.