
Fasolka szparagowa to prawdziwa królowa kuchni, szczególnie wczesnym latem. Jest chrupka i delikatna, więc idealnie nadaje się do wielu dań. Z nią surówki czy zupy nabierają walorów, a strączki wybornie smakują solo – z podsmażone na maśle z bułką tartą. Tylko miękka fasolka zachwyci smakiem. Dlatego wcześniej trzeba ją ugotować w wodzie. Z pewnym dodatkiem będzie o wiele lepsza, zachowa kolor i nie tylko.
Zależnie od gatunku strączków i stopnia ich dojrzałości (młode/starsze) konkretny czas obróbki cieplnej może być niejednakowy. Młoda fasolka szparagowa potrzebuje mniej czasu, by zmięknąć. Zieloną gotuje się dłużej niż żółtą, więc warto sporadycznie ocenić twardość strąków, a gdy będą miękkie i kruche, należy wyłączyć ogień i je osączyć.
Jak przygotować strączki do gotowania?
Z fasolki usuń włókna i końcówki, starannie opłucz warzywo. Większe sztuki podziel na pół, jeśli chcesz.
Ile czasu gotować fasolkę?
Żółtą fasolkę gotuje się mniej więcej 5-12 minut, a zieloną 10-20 minut.
Co zrobić, żeby strączki zachowały wyrazisty kolor?
Wsyp do garnka cukier, a fasolka zachowa piękny kolor. Jedną łyżkę cukru przeznacz na pół kilograma strąków gotowanych w półtorej litra wody. Ponadto przelej je chłodną wodą. Będą wyglądać apetycznie na talerzu.
Czytaj też: Jak kupić idealny kalafior? Trzymaj się trzech zasad