kalafior
fot. Pixabay

Kalafior to jedno z tych warzyw, które lubimy najbardziej. Jest pyszny, zdrowy, a przy tym ma uniwersalne zastosowanie w kuchni – przyrządzimy z niego surówki, zupy, purée, a nawet steki. Aby zachował wszystkie walory smakowe i zdrowotne, powinien być idealnie świeży. Po czym poznać takie warzywo? Kluczowe są trzy zasady.

Tylko z warzyw pierwszej świeżości, które są jędrne i zdrowe przygotujemy najsmaczniejszy posiłek. Obiad ugotowany ze starych składników nie będzie tak smaczny, nawet mimo wielu starań. Obecnie na targach i w sklepach mamy szeroki wybór wszystkich towarów, jak więc wybrać najlepszy kalafior?

Jak kupować kalafior? Oto 3 kluczowe zasady

1. Wygląd główki
O świeżości kalafiora świadczy główka, która powinna mieć ładną białą barwę. Wszystkie niedoskonałości w postaci ciemnych plam i odbarwień wskazują, że produkt jest chory, stary albo zaczyna się pomału psuć. Taki kalafior nie nadaje się do jedzenia.

2. Wygląd liści
Warto także zwrócić uwagę na liście, które powinny być zielone i jędrne. Jeśli będą zwiotczałe z widocznymi odbarwieniami to znak, że warzywo jest nieświeże.

3. Kupuj rozważnie
Trzecia i zarazem ostatnia zasada dotyczy kupowania kalafiora. Robienie zapasów tego produktu nie jest dobrym pomysłem, bo szybko się psuje, nawet trzymany w lodówce. Ewentualnie można go wtedy odpowiednio zamrozić. Jednak najlepszym rozwiązaniem jest zakup takiej ilości warzywa, jakiej akurat potrzebujemy. Kalafiora warto zużyć w ciągu 3 dni od zakupu.

Podziel się:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę