Wyjątkowy patent Ewy Wachowicz na młodą kapustę. Cudowne połączenie smaków

Ewa Wachowicz i młoda zasmażana kapusta
fot. Facebook / Ewa Wachowicz / screen Youtube / Uwaga Babcia Gotuje

Każdy, kto kocha jedzenie zgodzi się ze stwierdzeniem, że młoda kapusta jest pyszna. Warto skorzystać z okazji, że jest dostępna i przyrządzić z niej coś wyjątkowego. Ewa Wachowicz podzieliła się prostą recepturą na niebywale aromatyczny wariant kapusty z koperkiem, który z pewnością was oczaruje.

REKLAMA

Z młodej kapusty można przygotować wiele specjałów. Zupa, surówka, gołąbki czy bigos to tylko niektóre z pomysłów. Ewa Wachowicz młodą kapustę zamienia w prawdziwy smakołyk. Delikatne i pachnące warzywo obsmaża na patelni, a potem podaje z koperkiem i śmietaną. Taka potrawa jest doskonałym dodatkiem do klasycznego obiadu ze schabowym. Niżej prezentujemy szybki przepis.

Młoda kapusta z koperkiem według Ewy Wachowicz

Składniki:
1 główka młodej kapusty
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
2-3 łyżki wody
200 g śmietany
sok wyciśnięty z połowy cytryny
1 spora garść posiekanego koperku
pieprz i sól do smaku

REKLAMA

Przygotowanie:
Młodą kapustę pozbaw zewnętrznych liści, opłucz, a na końcu poszatkuj. Przełóż ją do dużego garnka, zalej wodą i duś. Na patelni roztop masło, a potem podsmaż na nim mąkę, dolej płyn z garnka. Po uzyskaniu jednolitej masy bez grudek wlej ją do kapusty. Wszystko zamieszaj, po czym wlej zahartowaną śmietanę. Do kapusty dodaj też sok z cytryny oraz posiekany koperek. Potrawę dopraw do smaku pieprzem i solą, dokładnie wymieszaj i podawaj do obiadu. Smacznego.

Wskazówki:
Kapustę możesz przyrządzić także w odsłonie wegańskiej. Zastąp masło oliwą bądź olejem rzepakowym, a zamiast tradycyjnej śmietany użyj produktu sojowego. Zewnętrznych liści kapusty oraz głąba wcale nie musisz wyrzucać – na bazie warzywnych resztek możesz ugotować aromatyczny rosół.

REKLAMA

Podziel się: