Wiosenna zupa z młodej kapusty. Pomysł na udany obiad

zupa z młodej kapusty

REKLAMA

Skoro niedawno rozpoczął się sezon na młodą kapustę, to warto przyrządzić z niej jakąś apetyczną potrawę. Idealny jest poniższy przepis na smaczną zupę. Ma ona delikatny smak, syci na długo, a do tego jest banalnie prosta w wykonaniu.

Kapusta to nie tylko pyszne i wdzięczne warzywo – w jej wnętrzu znajduje się mnóstwo minerałów i witamin, które są niezwykle ważne dla człowieka. Dodatkową zaletą jest obecność błonnika, który daje uczucie sytości po posiłku i ułatwia wypróżnianie. Ponadto w młodej kapuście jest więcej witaminy C, niż w pomarańczy, a więc warto po nią sięgać nawet codziennie. Witamina C wpływa na odporność i kondycję skóry.

REKLAMA

Młoda kapusta składnikiem smacznej i szybkiej zupy

Gotowanie zupy nie wymaga od nas większego zaangażowania. Tego typu posiłek przygotowuje się dość szybko. Zupy sycą na długi czas i można je potem z łatwością odgrzać. Kolejnego dnia, danie będzie jeszcze smaczniejsze, gdyż smaki lepiej się ze sobą przegryzą.

Zupa z młodej kapusty – przepis

Składniki:
4 ziemniaki
6 szklanek bulionu jarzynowego
3/4 kg młodej kapusty
2 cebule
3 marchewki
koperek
pieprz
sól
2 łyżki masła klarowanego

REKLAMA

Przygotowanie:
Umyj i obierz marchewki, a potem pokrój je w drobną kostkę. Podobnie zrób z cebulą. Przygotuj kapustę: usuń wierzchnie i przejrzałe liście, umyj ją, przekrój na pół i wytnij głąb. Pokrój w paski. Umyj ziemniaki, potem je obierz i pokrój w kostkę. W dużym garnku na klarowanym maśle podsmaż cebulę i marchewkę, a kiedy zmiękną, zalej je bulionem. Kiedy zawartość w garnku będzie wrzeć, dodaj kapustę i gotuj na średnim gazie około 5 minut. Wrzuć pokrojone ziemniaki i gotuj, do chwili, aż zrobią się miękkie. Dodaj pieprz, sól i koperek. Zupę serwuj z pieczywem na zakwasie. Smacznego.

Podziel się: