ciasto babie lato
fot. screen Youtube / Smaki Katriny

Zapraszamy was po przepis na wyśmienite ciasto Babie Lato. W skład tego cudownego wypieku wchodzi biszkopt, masa jabłkowa z dodatkiem galaretki cytrynowej, podłużne biszkopty, krem, a także prażone nasiona słonecznika. Wszystkie te składniki tworzą naprawdę zgrane połączenie, które warto wypróbować!

Jak przygotować ciasto Babie lato? Przepis krok po kroku

Składniki (na blaszkę ok. 25x35cm):

na biszkopt:
1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
4 łyżki cukru
2 białka (z kremu)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka

na masę jabłkową:
2 galaretki cytrynowe
2 kg jabłek (można dać więcej)

na krem:
3 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki cukru
3 łyżki mąki pszennej tortowej
750 ml mleka
200 g masła
2 żółtka

słonecznik:
cukier waniliowy
3 łyżki mleka
250 g słonecznika
2 łyżki cukru pudru
50 g masła

Sposób przygotowania:
Najpierw zrób bazę kremu. Do garnka wsyp cukier, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Dodaj mleko i żółtka – wszystkie składniki mieszaj do czasu, aż się połączą i zgęstnieją, pilnuj, aby nic się nie przypaliło. Powstały budyń odstaw do wystudzenia. Teraz przygotuj biszkopt. Pięć białek (3+2 z kremu) ubij na sztywno, a potem dodaj 4 łyżki cukru i znowu miksuj. Zmniejsz obroty i dodaj żółtka – ucieraj, aż produkty się połączą. Na samym końcu dodaj mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie miksuj. Spód blaszki wyłóż specjalnym papierem i wylej przyrządzone ciasto. Umieść blaszkę w piekarniku rozgrzanym do 180°C (grzanie góra-dół; bez termoobiegu) i piecz przez kwadrans. Upieczony biszkopt ostudź.

Na masę jabłkową: 2 kg jabłek (dowolna odmiana, najlepsze będą kwaskowe) obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Praż je około 15 minut – powinny zmienić konsystencję. Gdy tak się stanie, połącz je 2 galaretkami, porządnie mieszaj, aby się rozpuściły. Otrzymaną owocową masę chwilę ostudź, aby nie była wrząca, a następnie wyłóż ją na biszkopt. Na jabłkach rozłóż podłużne biszkopty. Deser odstaw do całkowitego wystudzenia.

Zacznij przygotowywać krem. Masło ucieraj na puch, potem nie przerywając miksowania, dodawaj do niego zimny budyń. Tłuszcz i budyń powinny mieć jednakową temperaturę. Powstały krem rozprowadź na ciasteczkach, ciasto włóż do chłodziarki. Na patelnię połóż masło, dodaj mleko, cukier waniliowy i cukier puder, podgrzewaj składniki do połączenia. Później wsyp nasiona słonecznika – mieszaj i smaż, aż się zrumienią, potem wszystko ostudź. Stwardniały słonecznik przełóż na ściereczkę i rozgnieć np. za pomocą wałka, aby stał się sypki. Na końcu posyp nim deser i wstaw go do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego.

Podziel się:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę