Krem do tortu zawsze robisz na tłustej śmietance czy serku mascarpone i nie żałujesz cukru? Od tej pory możesz korzystać ze sprytnego przepisu na stabilny, gęsty i przepyszny krem, który nie zawiera białego cukru i jest lżejszy od standardowych wersji. Wyczaruj smakowite uzupełnienie do ciast i tortów w prostszej i bardziej dietetycznej wersji, a nie pożałujesz. Krem składa się z zaledwie 3 składników!
Aż trudno uwierzyć, że wyśmienity krem do ciasta można przyrządzić bez śmietany lub masła i cukru. Wystarczy wymienić te produkty na nieco inne, a masa wyjdzie bez zarzutu. Gęsty jogurt grecki świetnie sprawdzi się jako baza, a słodyczy całości nada erytrol – nieszkodliwy słodzik pozyskiwany m.in. z owoców. Aby krem był bardziej stabilny i nie spłynął z biszkoptu, warto go usztywnić żelatyną. Nic już więcej nie potrzeba, ale jeśli chcesz, to dołóż do masy swoje ulubione dodatki (np. zmiksowane banany, wiórki kokosowe, zmielone orzechy włoskie, skórkę z cytryny, wanilię czy aromat migdałowy). Wszystko zależy od twoich preferencji. Krem zawsze się udaje i jest tak dobry, że można wyjadać go łyżkami z miski. Sprawdź przepis i przekonaj się sam!
Przepis na krem do tortu bez dodatku cukru
Składniki:
3-4 łyżki erytrolu,
2 duże kubeczki jogurtu greckiego (800 g),
1 łyżka żelatyny.
Wykonanie:
Zacznij od zalania żelatyny niewielką ilością gorącej wody, wymieszaj i odłóż na moment.
Jogurt grecki miksuj z erytrolem (konkretną ilość dopasuj do swoich upodobań smakowych). Gdy słodzik się roztopi, przełóż napęczniałą żelatynę i ucieraj masę robotem na niewielkich obrotach. W tej chwili możesz wzbogacić krem o dowolne dodatki, np. ekstrakt waniliowy czy kakao, ponownie połącz wszystko. Gotową masę umieść w chłodziarce na krótki czas. Schłodzona będzie lepiej rozprowadzać się na blacie ciasta.