Pixabay.com

Jeśli decydujemy się na pieczenie kurczaka w całości, efekt końcowy wcale nie musi być nudny. Idealne danie ma brązową i chrupiącą skórkę, a także soczyste mięso wewnątrz. Podpowiadamy, jak zrobić idealną marynatę.

Czego potrzebujemy do zrobienia idealnej marynaty?

5 łyżek oliwy
2 łyżki musztardy
4 zmiażdżone ząbki czosnku
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki słodkiej papryki
1 łyżeczkę curry
2 łyżki oregano
1 gałązka posiekanego rozmarynu
posiekana natka pietruszki
sól, pieprz

Jeszcze przed przystąpieniem do marynowania mięsa, kurczaka należy zamoczyć w zimnej wodzie i pozostawić na około dwie godziny. W ten sposób mocniej przejdzie on smakiem ziół, natomiast po upieczeniu będzie niezwykle soczysty.

Przed marynowaniem mięso suszymy i przekładamy do dużej miski. Wszystkie składniki na marynatę dokładnie mieszamy, aby nie powstały żadne grudki.

Gotową marynatę wcieramy we wnętrze kurczaka i skórę na zewnątrz. Do miski wlewamy resztę marynaty i zawijamy ją folią. Tak przygotowane mięso wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie kurczak jest gotowy do pieczenia.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę