Skrzydłokwiat to popularna roślina ozdobna, o lśniących zielonych liściach i białych podłużnych kwiatach. Potrafi filtrować powietrze, więc należą mu się ukłony. Jeśli chcesz, by twój okaz wciąż zachwycał elegancją i nie osłabł w sezonie grzewczym, zaopiekuj się nim. Przyrządź naturalny i tani jak barszcz nawóz, który momentalnie postawi roślinę do pionu i pomoże jej wyjść obronną ręką z każdej sytuacji. Skórki pomarańczowego owocu są na wagę złota.
Dlaczego warto użyć skórki persymony do zasilania roślin domowych?
Persymona/kaki to owoc zasobny w antyutleniacze (głównie karotenoidy), witaminy z grupy B, witaminę C i błonnik. To także kopalnia pierwiastków, tj. fosfor, potas czy żelazo. Co prawda owocu można wcale niebierać, tylko pałaszować ze skórką, ale wcześniej należy go starannie umyć. Zarówno pomarańczowa otoczka, jak i miąższ to samo zdrowie. Nie wszyscy jednak tolerują skórkę i przed spożyciem obierają persymonę. Wtedy zamiast wyrzucać odpad na śmietnik, warto dać mu drugie życie i stworzyć naturalny nawóz do skrzydłokwiatu. W duecie z pewną korzenną przyprawą zadziała skuteczniej.
Po tym nawozie skrzydłokwiat wróci do formy. Oto potrzebne składniki:
» skórki z dwóch lub trzech owoców kaki,
» pół łyżeczki cynamonu,
» 1 szklanka przegotowanej wody.
Przełóż odpad do blendera, wsyp przyprawę i zalej oba składniki wodą – miksuj na spójną masę. Następnie rozrzedź ją wodą w proporcji 1:2. Używaj do podlewania skrzydłokwiatu. Inne rośliny, które masz w domu, też z miłą chęcią przyjmą naturalny nawóz z kaki i cynamonu.